Stano: Borelj nije planirao posete Beogradu i Prištini; diplomatski izvor tvrdi da - jeste

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj nije planirao da krajem februara poseti Beograd i Prištinu, niti da je odložio posete nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Minhenu, prenosi RTV. Međutim, diplomatski izvor za Kosovo onlajn ponovo tvrdi da je informacija o planiranoj, pa odloženoj poseti tačna.

"Ove tvrdnje su apsolutna besmislica. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost planirao je potpuno drugačije posete/aktivnosti za ove datume mnogo pre bilo kakvog sastanka u Minhenu", rekao je Stano za Tanjug.

Međutim, izvori Kosovo onlajna, ponovo tvrde da je informacija tačna i da je Borelj planirao da 26. februara doputuje u posetu Kosovu, a zatim 28. februara u Beograd, ali da je to putovanje odloženo nakon razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićm u Minhenu.

Stano je na pitanje kada se može očekivati nastavak dijaloga nakon sastanka Borelja sa Vučićem i Kurtijem u Minhenu i izjave Vučića da očekuje poziv u Brisel ovih dana, rekao da EU u ovoj fazi nema šta da najavi u vezi sa bilo kakvim predstojećim dijalogom Beograda i Prištine na visokom nivou.

"Nemamo ništa na osnovu čega bismo mogli da najavimo mogući dijalog na visokom nivou", rekao je Stano 

On je dodao da se dijalog nastavlja svakodnevnim radom specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Dodao je da ne može da govori o tome šta je srpski predsednik imao na umu kada je, posle razgovora sa Boreljom i lajčakom naveo da mu se čini da "EU ili nema, ili ne želi da primeni mehanizme prema Kosovu koje na svaki način pokušava da očisti Kosovo od Srba".

Upitan da pojasni kako Borelj i EU gledaju na, od Vučića ukazane, uzastopne, jednostrane poteze Kurtija, a psoebno na najnoviju zabranu upotrebe dinara kao valute, Stano je kazao da "nema ništa više da navede osim onoga što je Borelj predočio posle susreta sa Kurtijem i Vučićem u Minhenu".