Stano: Nećemo komentarisati izjave Kurtija, svih 27 članica EU daju punu podršku Lajčaku

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas, povodom optužbi kosovskog premijra Aljbina Kurtija da je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak bio pristrasan tokom poslednje runde dijaloga u Briselu i da je držao stranu Srbije, da Lajčak ima punu podršku svih 27 članica EU, kao i da EU ne komentariše Kurtije izjave.

"Mi nećemo komentarisati izjave Aljbina Kurtija, pogotovu one koje sadrže optužbe koje su bez osnova. Članice EU su istakle da u potpunosti podržavaju specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i u potpunosti podržavaju da se pomogne Srbiji i Kosovu da dođu u stadijum da normalizuju svoje odnose", kazao je Stano na konferenciji za medije, a odgovarajući na pitanje u vezi Kurtijevih optužbi. 

Naglašava da je punu podršku Lajčaku dalo svih 27 ministara zemalja članica EU i dodaje da to pokazuje i kako vide nastavak dijaloga i šta očekuju i od Srbije i od Kosova.

"Sve članice EU daju punu podršku posrednicima i specijalnom izaslaniku i svih 27 članica eksplicitno očekuju da i Kosovo i Srbija nastave sa implementacijom preuzetih obaveza bez daljnjeg odlaganja", kazao je Stano.