Stano: Stav EU o genocidu u Srebrenici jasan, za one koji to negiraju nema mesta u Evropi

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je da je stav Brisela o genocidu u Srebrenici jasan i "da za one koji ga negiraju i relativizuju nema mesta u Evropi".

"Evropska unija nije član sa pravima glasanja u Ujedinjenim nacijama pa nije na nama da komentarišemo kada se radi o Srebrenici i slučaju genocida u Srebrenici. Pozicija EU i njenih institucija je veoma jasna i ponavljana je svakog jula na godišnjicu tog događaja u evropskoj istoriji. Nema sumnje u činjenici da je bilo genocida u Srebrenici", naglasio je Stano. 

Istakao je da "ne može biti nikakvog poricanja niti relativizacije genocida u Srebrenici".

"Da li je bilo ili nije bilo genocida u Srebrenici nije pitanje mišljenja, već odluka međunarodnih zvaničnih institucija. Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju, Sud u Hagu i Međunarodni sud pravde su jasno naveli 2007. da je bio počinjen genocid u Srebrenici. To svi moraju da prihvate i svi to moraju da poštuju, a za svakog ko pokušava da obori tu činjenicu, nema mesta u Evropi", rekao je portparol EU. 

Pojasnio je da "EU neće tolerisati bilo koga među svojim članovima i akterima ko pokušava da negira ili relativizuje genocid, ili pak slavi ratne zločince".

"To prenosimo i na strane koje žele da postanu deo Evropske unije. Očekujemo od svih političkih aktera na Zapadnom Balkanu da se suzdrže od bilo kojih akcija ili izjava koje mogu da dovedu u sumnju kredibilitet evropskih zvaničnika i mogu se protumačiti kao negiranje užasnih stvari koje su se dogodile u Srebrenici", kazao je Stano.

Njegovu izjavu dodatno je pojasnio portparol Evropske komisije Erik Mamer. 

"Kada je Peter rekao 'da za njih nema mesta u Evropi', mislio je na to da nema mesta za njih kao članove Evropske unije. To je veoma specifičan vokabular koji koristimo kada kažemo da 'nema mesta u Evropi'", dodao je Mamer.