Stanojević: Priština da ne šalje Rosu, nego inspektore zbog otimanja imovine Srba

Udruženje Đakovčana.jpg
Izvor: Bašta Balkana

Predsednik udruženja Ðakovčana Ðokica Stanojević pozvao je danas predsednicu Kosova Vjosu Osmani i premijera Aljbina Kurtija da umesto jedinica Rosu pošalju inspektore da utvrde kako se otima srpska imovina na Kosovu i Metohiji, prenosi Tanjug.

Stanojević je na konferenciji "Masovna pojava otimanja srpske imovine na KiM" održanoj u Beogradu istakao da Albanci falsifikovanjem dokumenata otuđuju nepokretnosti nekadašnjih sugrađana srpske nacionalnosti.

On je naveo da Srbi u Ðakovici traže povratak 150 kuća, i da je u 37 sela u ovoj opštini veliki broj otuđenih i uništenih imanja.

Kaže da je njegovoj porodici u Ðakovici, falsifikovanjem ovlašćenja suda u Kosovskoj Mitrovici, overom notara i posredstvom jedne crnogorske banke, oduzeto dve kuće od 150 kvadrata, pomoćni objekti, hale od 2.000 kvadrata i drugo.

Naveo je da on može da govori o svom, ali ima hiljadu takvih situacija i da iza toga sigurno stoje institucije i da je sada, posle proterivanja, zastrašivanja i prisilne kupovine, poslednji korak falsifikovanje isprava.

Crkva u Đakovici srušena, napravljen park

"Oni imaju zakone za prenos imovine, ali to za Srbe ne važi", istakao je vidno potresen Stanojević i sa žaljenjem konstatovao da je crkva u Ðakovici porušena i na njenom mestu napravljen park, dok je na pravoslavnom groblju izgrađen opštinski sud.

"Molimo predsednika Aleksandra Vučića, u ime svih onih koji su prisilno prodali, koji su umrli a nisu prodali i onima kojima se otima imovina, da nam pomogne da raspolažemo sa onim što su nam roditelji ostavili", poručio je Stanojević.

On je rekao da će zatražiti pomoć i od Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i međunarodnih predstavnika na Kosovu.

Stanojević je upitao da li diplomate na Kosovu finasirajući institucije pomažu krađu imovine ili pravdu i demokratiju.

On je zaključio da je do rata više od 12. 000 Srba gradilo i stvaralo Ðakovicu, ali danas oni tamo nisu dobrodošli i podsetio na slučaj Dragice Gašić koja je po povratku u rodno mesto naišla na strašan bojkot i etnički zasnovano nasilje.