Stejt department: Sankcije za Zapadni Balkan omogućavaju odgovor na pretnje

Stejt Department
Izvor: Printscreen

Sjedinjene Američke Države još uvek nisu najavile nova imena obuhvaćena proširenim opsegom uredbe o sankcijama za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana, koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona, rečeno je u Stejt Departmentu za RSE.

„Ali ovaj mehanizam omogućava SAD da odgovori na najaktuelnije pretnje po stabilnost i da demokratske institucije napreduju“, navela je portparolka Stejt Departmenta.

Predsednik SAD Džo Bajden proširio je 8. juna opseg vanrednih mera za države Zapadnog Balkana, proglašenih odlukom iz 2001. godine, kao i kriterijume za uvođenje američkih sankcija.

Kako je objašnjeno iz Stejt departmenta predsednik je potpisao novu izvršnu uredbu koja nadograđuje i modernizuje postojeću i proširuje kriterijume kako bi se pozabavili trenutnim izazovima poput korupcije i drugih akcija koje ometaju ključne institucije i međunarodne sporazume, uključujući nove sporazume i institucije.

„Proširujemo naš program sankcija kako bismo osigurali da možemo ciljati širi spektar malignih aktivnosti u regionu“, naveo je Stejt Department.

Kako je objašnjeno, nova uredba je uključila i proširenje sankcija za one koji krše Prespanski sporazum iz 2018. godine, kojim su Makedonija i Grčka dogovorile promenu imena Makedonije u Severna Makedonija.

Takođe, predviđaju se sankcije ukoliko se krše odluke Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Mehanizam je naslednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatog pod nazivom Haški tribunal koji se bavio suđenjima za ratne zločine počinjene tokom sukoba 90-ih godina na prostoru bivše SFRJ.

Novom uredbom je osim država bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) obuhvaćena i Albanija kako bi se pozabavili mrežom korupcije širom regiona.

Sankcije su usmerene na korupciju i podrivanje stabilnosti i nova uredba osigurava efikasnost u rešavanju najozbiljnijih pretnji stabilnosti u regionu, uključujući korupciju, akcije koje podrivaju demokratsku upravu i ozbiljna kršenja ljudskih prava, naveo je Stejt department.

Kako je navedeno prethodne sankcije i dalje su na snazi.

Dodaje se da su Sjedinjene Američke Države posvećene promociji demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja širom Zapadnog Balkana, u skladu sa standardima koje zemlje regiona moraju da ispune kako bi osigurale svoje ciljeve napredovanja na evropskom putu.

„Osiguranje stabilnosti, prosperiteta i bliže integracije država Zapadnog Balkana u evropske institucije je od ključne važnosti. Nove sankcije za Zapadni Balkan pomažu u jačanju tog cilja unapređivanjem odgovornosti“, naveo je Stejt department.

Bela kuća je prethodno saopštila da sankcije podrazumevaju zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države i zamrzavanje imovine i finansija na teritoriji SAD.

Američkim građanima je zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa licima koja su na listi sankcionisanih.

Ministarstvo finansija će, kako se navodi, u konsultacijama sa Stejt departmentom nastaviti da ažurira spisak pojedinaca koji su pod sankcijama.

Uredba o sankcijama je na snazi već 20 godina, prvi put je ovu uredbu doneo tadašnji predsednik SAD Džordž Buš, mlađi 2001. godine i od tada se sankcije redovno produžavaju.