Stoltenberg: Bliska saradnja Vojske Srbije i Kfora, pozivam sve strane da smanje tenzije

Jens Stoltenberg
Izvor: Kosovo Online

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je Srbija važan regionalni učesnik i dugoročni partner NATO dodajući da Alijansa nastavlja da osigurava bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice na Kosovu, kao i da podržavaju formiranje Zajednice srpskih opština.

Stoltenberg je naveo da je nakon događaja u Banjskoj 24. septembra NATO pojačao trupe Kfora sa 1.000 vojnika i istakao da je to najveće pojačanje u poslednjoj deceniji.

"NATO je spreman da očuva mir. Pozdravljam blisku saradnju Vojske Srbije i Kfora. Pozivam sve strane da smanje tenzije i uzdrže se od eskalatornih postupaka. Gomilanje vojske blizu administrativne linije ne bi pomoglo situaciji. Pozdravljam i podržavam formiranje ZSO, to bi bio ključ za normalizaciju odnosa. Pozivam Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu", kazao je Stoltenberg.

Navodeći da već dve decenije Kfor na Kosovu garantuje bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice, Stoltenberg je poručio da će to nastraviti da čine nepristrasno i pod okriljem UN.

"Neki od pripadnika NATO su preživeli napade, u septembru se desilo nasilje, to ne možđe da se dopusti. Oni koji su to učinili moraju biti privedeni pred lice pravde. Pozdravljamo spremnost Srbije da sarađuje u vezi toga", kazao je Stoltenberg.

Kako navodi, sa predsednikom Vučićem je razgovarao i o saradnji Srbije i NATO i navodi da je dobar primer te saradnje zajednički posao u okviru NATO Programa za mir.

"Tokom sastanka razgovarali smo da ponovo počnemo sa zajedničkim vojnim vežbama, imali smo ih i ranije i nadam se da ćemo moći da nastavimo i ubuduće", kazao je.

Jedna od tema, kako je naveo, jeste i rat Rusije i Ukrajine.

U tom smislu navodi da nastavljaju da kritikuju agresiju Rusije i ukazuje da Ukrajina ulazi u drugu zimu rata te da će NATO nastaviti sa podrškom toj zemlji.

Navodeći da je NATO zasnovan na određenim principima od kojih je jedno od glavnih vladavina prava, Stoltenberg kaže da je svako kršenje i povreda vladavine prava i ubistva civila neprihvatljiva.

"Oni koji su odgovorni moraju odgovarati, bez obzira ko je učinilac, a ko odgovaran", kazao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje da li će odgovarati oni koji su krivi za napade nad Srbima na Kosovu i konkretno oni koji su upucali Dragišu Galjaka.

Ukazao je da NATO nema mandat, niti je na Kosovu da bi sprovodio zakone.

"Prvi ko reaguje je kosovska policija, drugi Euleks, a NATO na Kosovu nije u smislu sprovođenja zakona, naše prisustvo je da se osigura bezbednost, NATO nije organ koji sprovodi zakon na Kosovu. Mi smo uvećali prisustvo usled povećanih tenzija i nasilja, ali budite uvereni, kada god vidimo neko kršenje zakona i ubijene nevine ljude, odgovor je isti - odgovorni moraju za to odgovarati", kazao je generalni sekretar NATO-a.

Navodi da NATO poštuje odluku da Srbija bude vojno neutralna i ukazuje da i kao takva može da sarađuje sa NATO-om.

Na pitanje novinara da li će NATO da stvori bezbedno okruženje i omogući da Srbi na Kosovu izađu da glasaju 17. decembra, Stoltenberg je rekao da je misija NATO na Kosovu sa mandatom da obezbedi bezbedno okruženje za sve zajednice bez razlike, ali da nema nadležnost da sprovodi zakone.

"Još jednom, prisustvo NATO se zasniva na mandatu UN koji nam daje važnu ulogu da zaštitimo sve ljude i da zaštitimo slobodu kretanja svih ljudi na Kosovu, međutim NATO nema ulogu u sprovođenju zakona. Mi nismo policija mi smo vojna snaga", poručio je Stoltenberg.

Kada je reč o održavanju izbora, naglasio je, da nadležnost ima delimično kosovska policija i delimično Euleks.

On kaže da je NATO zadužen za mir i bezbednost te da je shodno situaciji i pojačanim tenzijama podigao nivo opreza na viši nivo i povećao broj vojnika.

Napomenuo je da se juče sastao sa sa pripadnicima Kfora u NATO bazi na severu i uverio se u posvećenost snaga da garantuju bezbednost Srba koji žive na severu.

Naveo je da je NATO obezbedio još 1.000 rezervista kako bi se bezbednost podigla na viši nivo.