Stručnjaci: Srbija se poziva na principe, a Priština na silu i prljav novac

Zoran Anđelković
Izvor: Kurir

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković i bivši predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković slažu se da Vašington nikada neće odustati od nezavisnosti KiM i da će na sve načine gledati da ga uvede u međunarodne institucije, prenosi Kurir.

Kako kažu, Albancima je lakše jer imaju više novca za lobiranje, dok se Srbija uglavnom poziva na Međunarodno pravo i principe kada je lobiranje u pitanju.

"Nije to jednostavno da se izglasa, to je i pitanje presedana, Turska će se pojaviti sa severom Kipra, oni stalno zaboravljaju da svako ima neko svoje Kosovo. Ne mislim da će ići lako, mora uvek da se lobira i sa naše strane. Veliki su u mogućnosti lakše da lobiraju. Kod njih nije pitanje samo para, nego i usluga, a kod nas bi najčešće trebalo da bude princip. Mi se uvek oslanjamo na princip i međunarodno pravo, a oni na silu" rekao je Anđelković.

Na pitanje novinara iz kog budžeta se finansira albanski lobi, Anđelković ističe da je crnog novca u Prištini oduvek bilo mnogo.

"Oni su imali izbegličku vladu, tri odsto je svaki izbegli Alabanac morao da izdvaja za lobiranje.Oni mogu da naprave tu mrežu. Kada je (Ramuš) Haradinaj čekajući odluku suda da li će biti izručen na jug Francuske, njihova dijaspora je sakupula desetine miliona evra za njegovu odbranu. Ogroman novac se pojavio za njegovu odbranu. Crnog novca u Prištini je oduvek bilo mnogo", istakao je Anđelković.

Predsednik Društva lobista Srbije odgovara Nenad Vuković kaže da Kosovo ima ogromnu finansijsku moć nekih privrednika, ali i kriminalnih krugova na, a da nije dovoljno primećena izjava ministarske spoljnih poslova Donike Gervale, koja se žalila da Srbi ili ne govore istinu da su se desila neka otpriznavanja ili krše Vašingtonski sporazum u smislu da su lobirali i za vreme moratorijuma.

"Njena izjava se može protumačiti kao da Srbima nije ni dozvoljeno da lobira. Gospodin (Bedžet) Pacoli je i sam izjavio da je uložio silne milione za Kosovo i da ne žali svoje fondove. Mi nikada ne smemo da zaboravimo da je Kosovo jedan od ključnih projekata NATO i EU sa kraja 20. i početka 21. veka. Oni imaju i ta svoja ratna prijateljstva", kaže Vuković.