Ulutaš u Gračanici: Kfor posvećen očuvanju bezbednosti svih zajednica

Ljiljana Šubarić i Ozkan Ulutaš
Izvor: Naša Gračanica

Komandant Kfora general-majorom Ozkan Ulutaš posetio je danas Gračanicu gde je razgovarao sa gradonačelnicom te opštine Ljiljanom Šubarić. Ulutaš je tom prilikom naveo da je Kfor posvećen očuvanju bezbednosti svih zajednica na Kosovu.

Kako je saopšteno iz Kfora, sastanak je bio deo redovnih interakcija Ulutaša, na kome je sa Šubarić razmenio poglede na bezbednosnu situaciju u opštini Gračanica.

„Imali smo veoma produktivan sastanak o potrebama lokalne zajednice. Ponovo sam potvrdio čvrstu posvećenost Kfora bezbednosti svih zajednica koje žive na Kosovu i regionalnoj stabilnosti, uključujući redovne patrole i aktivnosti angažovanja naših timova za vezu i nadgledanje“, rekao je Ulutaš.

Dodaje se da Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, da obezbedi bezbedno i mirno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. 

„Kfor deluje kao treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i misije vladavine prava EU (Euleks), respektivno, sa kojima radimo u bliskoj saradnji“, navedeno je iz te misije.

Iz Opštine Gračanica su, povodom tog susreta saopštili da je Šubarić Ulutašu poželela dobrodošlicu i uspeh u obezbeđivanju glavne misije te međunarodne vojne organizacije - bezbednog okruženja za sve zajednice na Kosovu.

"U otvorenom i konstuktivnom razgovoru, Šubarć je Ulutaša upoznala sa radom lokalne samouprave, dostignućima i izazovima u radu.  Razgovaralo se o položaju i životu srpskog naroda na Kosova", navode iz Opštine Gračanica.

Šubarić je kazala da Opština ima dobru saradnju sa Kforom, posebno sa timovima za vezu i nadgledanje koji su svakodnevno prisutni u opštini Gračanica.