Šutanovac: Francusko-nemački predlog treba dopuniti

Dragan Šutanovac
Izvor: Printskrin/N1

Bivši ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas da Srbija na Kosovu ima impozantnu istorijsku zaostavštinu i građane srpske nacionalnosti koje treba da zaštiti, ali da od 1999. godine nema teritorijalni integritet i suverenitet, prenosi Danas.

„Mi smo 1999. godine u Kumanovu praktično potpisali kapitulaciju kojom smo izgubili integritet i teritorijalni suverenitet na Kosovu i Metohiji. Povlačenjem vojske i policije, mi smo to izgubili“, rekao je Šutanovac, bivši predsednik Demokratske stranke za B92, a prenela je Beta.

On je naveo da je Srbija u tom ratu koji je „sumanuto vođen“, izgubila deo teritorije koju od tada ne kontroliše, i ocenio da je pre tog rata trebalo razgovarati o tome šta će se preduzeti u slučaju poraza.

„Kaže se da ako mi sada potpišemo (francusko-nemački predlog) sporazum, u kome se ne traži da mi priznamo nezavisno Kosovo, mi gubimo teritorijalni suverenitet. A gde nam je teritorijalni suverenitet, ako naš patrijarh (SPC) ne može da ode na Kosovo i Metohiju?“, pitao je Šutanovac.

Ocenio je da francusko-nemački predlog treba dopuniti i razgovarati o suštinski važnim stvarima, poput statusa srpskih crkvi, manastira i kulturno-istorijskih dobara.

„Očekujem da se u pregovorima dobije specijalni status za njih. Važno mi je kako se ponašati i prema imovini koju (na Kosovu) poseduju država Srbija, pojedine kompanije i privatna lica. Mislim da treba da se ispregovara specijalni status za sve enklave i Srbe koji nemaju mogućnost da imaju (nacionalno) mešovitu policiju“, kazao je on.

Šutanovac je naveo i da je „potrebno urazumiti“ prištinsku stranu, pre svih premijera Kosova Aljbina Kurtija da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), koja „nije idealna, ali je najviše što imamo“.

Komentarišući današnje incidente u Skupštini Srbije tokom sednice o Kosovu i Metohiji, uz guranja i koškanje poslanika, Šutanovac je ocenio da to ne bi smelo da se dešava, pogovo kada su tema pregovori Beograda i Prištine.

„Nažalost desilo se, žao mi je što ovako ozbiljna tema nije ozbiljno shvaćena od strane svih poslanika. Očigledno je postojala ideja da se napravi neki haos, neko je želeo da temu potpuno skrene i da se ne priča o onome o čemu treba da se priča“, rekao je Šutanovac.

Ocenio je i da je greška što parlamentarne stranke nisu prihvatile da odu na konsultacije kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer bi na današnjoj sednici mogle da argumentovano govore o predlogu o kojem sada ne znaju ništa.