Šutanovac: Stoltenbergove poruke pre svega upućene vlastima u Prištini 

Dragan Šutanovac
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Saveta za strateške politike i nekadašnji ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac kaže da su poruke koje šalje generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg upozoravajući na izazovnu bezbednosnu situaciju na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, poslate sa ciljem da se skrene pažnja na problem i dodaje da je ta poruka pre svega upućena vlastima u Prištini i onima koji ne razumeju bezbednosnu situaciju na Kosovu.  

"Nema nikakve dileme da i u Bosni, a pre svega na Kosovu i Metohiji postoje ljudi koji ne žele da uvaže sporazume bilo Dejtonski , bilo Briselski. U ovom trenutku mislim da je situacija na Kosovu mnogo lošija imajući u vidu da mi sa druge strane imamo Aljbina Kurtija  koji ne samo da ima ambiciju da sa malim, nego čak i većim incidentima svakodnevno vrši prtisak na srpsko stanovništvo koje živi na KiM. U njegovoj projekciji je ono što piše u programu njegove stranke, a to je formiranje "velike Albanije" čime ugrožava ne samo Srbiju, nego i Severnu Makedoniju, Grčku pa i Crnu Goru", kaže Šutanovac za Kosovo onlajn.

Ističe da Kurtijeva  projekcija nije u vezi samo sa Srbima. 

"S druge strane on ima želju i intenciju očigledno da postane lider svih Albanaca sveta. Zbog toga je Priština u sukobu sa Tiranom, a delimično i sa Skopljem. Ukoliko međunarodna zajednica to ne prepozna, a mislim da oni koji iole razumeju situaciju to prepoznaju, samo je pitanje njihovog interesa da li žele po tom pitanju da reaguju, onda zaista imamo i bezbednosni problem koji može da dovede do incidenata koji ugrožavaju živote građana na Kosovu i Metohiji", upozorava nekadašnji ministar odbrane.

Upitan da li bi poruke da postoje bezbednosni izazovi na Kosovu posebno, mogle da znače i povećanje broja vojnika Kfora na tom prostoru, naš sagovornik naglašava da je Srbija uvek insistirala na tome da se snage misije ne smanjuju.  

"Od kako znam, a bavio sam se i ja tim poslom na svakom sastanku smo tražili da Kfor ne smanjuje broj pripadnika. Sećamo se svi 17. marta kada je nedovoljno brza reakcija, a s druge strane nedovoljan broj vojnika Kfora doveo do esklacije situacije sa velikim brojem žrtava. Tada je Kfor, praktično, da tako kažem, spasio Srbe. I ono što se u Srbiji ne priča, tada je bilo više žrtava na albanskoj strani, jer je Kfor dejstvovao svim oržjem i oruđima koje ima. Moguće da Stoltenberg šalje  poruku o jačanju snaga Kfora, ali smatram da je, pre svega, poruka upućena vlastima u Prištini i onima koji ne razumeju šta se dešava na Kosovu i koji u ovom trenutku imaju negativan odnos prema Srbiji i daju podršku Kurtiju koji nikako nije faktor ni mira, ni stabilnosti u regionu, već upravo suprotno", navodi Šutanovac. 

Šutanovac se osvrnuo i na posetu admirala Roba Bauera Crnoj Gori istakavši da je njegova poseta jasan signal da postoje bezbednosni interesi da predstavnik EU dođe u posetu regionu. 

"Ne mogu da kažem o čemu su vođeni razgovori sa admiralom Bauerom u Crnoj Gori, ali očigledno da postoje bezbednosni interesi da predstavnik EU dođe u posetu regionu. Ono što znam je da su 33 ambasadora raznih zemalja bili na brifinzima u Prištini i da dobijaju brifinge o tome šta se zaista tamo dešava i koliko znam kancelarija UN na Kosovu ih je informisala na pravi način o tome. Pitanje kakvi će izveštaji prema UN ići posle toga, ali u okviru toga mislim da su poruke koje Stoltenberg šalje upozoravajuće s jedne strane skretanje pažnje, a sa druge opominjuće za one koji bi hteli da naprave sukob sa žrtvama", ocenjuje Šuatanovac. 

Upitan o šta znače najave o formiranju "vojnog šengena" u regionu koji bi bio potvrđen na Samito Natoa u julu , u Vašingtonu, bivši minstar odbrane ocenjuje da to neće ništa mnogo promeniti kada je reč o Srbiji. 

"Ti sporazumi već postoje, Srbija ima te sporazume s tim što moramo biti vrlo precizni. Slobodno kretanje ne znači da oni mogu kada žele, kuda žele i kojom brzinom hoće da prolaze kroz Srbiju. Oni se obrate i dobiju dozvolu za slobosno kretanje, prati ih srpska policija od ulaska do izlaska iz Srbije i to je nešto što je potpuno normalno i nije ništa novo u modernom svetu. To slobodno kretanje kako neki zamišljaju da neko može da uđe sa vojnom opremom i prolazi kroz Srbiju nikada nije bilo predviđeno, niti je moguće", kaže Šutanovac.