Tači: Argumenti vlade za ukidanje besplatnih udžbenika apsurdni, trpeće nastava

Jusuf Tači
Izvor: Ekonomia Online

Analitičar i bivši direktor obrazovanja u Opštini Priština Jusuf Tači reagovao je danas na mogućnost da Ministarstvo prosvete može da ukine besplatne udžbenike za učenike na Kosovu i istakao da je argument resornog ministarstva kako je kupovina udžbenika u maloprodaji isplativija nego u veleprodaji, potpuno apsuradan i nema logike.

On je na Fejsbuku napisao da pojedinačna kupovina udžbenika za decu iziskuje dodatne troškove i vreme, što će umnogome otežati život porodicama sa decom na Kosovu. 

"Da li je kupovina knjiga na malo od roditelja jeftinija od kupovine knjiga na veliko od države?! Pored toga što je maloprodajna cena (po pravilu) veća od veleprodajne, čak i pod pretpostavkom da ministarstvo utvrđuje maloprodajnu cenu, i dalje postoje dodatni troškovi kada knjige kupuju roditelji", rekao je Tači.

On je naveo da će dodatni trošak za roditelje biti isporuka i distribucija knjiga, a da će vlada morati da izvrši "stotine hiljada transakcija" da bi nadoknadila troškove roditeljima.

Upozorio je da će roditelji nastavnike "zasipati" pitanjima jer, kako pojašnjava, može postojati više odobrenih udžbenika za isti predmet i razred, a roditelji ne znaju koji će udžbenik koristiti njihovoj deci.

"Veliki deo roditelja neće na vreme kupiti udžbenike za učenike. Ovo će rezultirati stotinama hiljada izgubljenih nastavnih sati", zaključio je Tači.