Tači: Tužioci me nisu pitali o "Žutoj kući", sad čekam odluku sudije

Tači Hag
Izvor: Reporteri

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je završio saslušavanje u Specijalnom tužilaštvu u Hagu nakon četiri dana i poručio da ga tužioci nisu pitali o slučaju "Žuta kuća".

"Nakon što sam završio sa svedočenjem, veoma sam zadovoljan što sam četiri dana zaredom imao priliku da dam objašnjenja o svim pitanjima koja se tiču moje aktivnosti tokom rata i mojih napora za mir i napredak", istakao je Tači.

Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je 24. juna optužnicu, koja je sudu podneta dva meseca ranije, kojom se Tači, kao i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

"Sada je na tužiocu i sudiji da presude o mom svedočenju. Verujem da ću imati pravednu i nepristrasno suđenje o onome što sam svedočio. Da nisam počinio nijedan zločin i da je rat OVK bio pravedan rat za slobodu Kosova", rekao je Tači.

Na pitanje novinara da li ga je tužilac pitao u vezi sa navodima Dika Martija o "Žutoj kući", Tači je rekao da nije bio upitan o tome.

"Večeras nemam pravo da govorim o bilo kakvim informacijama koje se tiču mog svedočenja koje je trajalo četiri dana. Međutim, u vezi s vašim pitanjem, mogu potvrditi da me ni u jednom slučaju nisu pitali o tvrdnjama Dika Martija ", rekao je Tači.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.