Tačijev savetnik: Dijalog koji su najavili Francuska i Nemačka proći će kao vizna liberalizacija za Kosovo

Artan Behrami
Izvor: RTK2

Savetnik kosovskog predsednika Artan Behrami, ocenio je da će dijalog između Kosova i Srbije imati sudbinu vizne liberalizacije za građane Kosova, koju, kako je naveo, francuski i nemački ministri nisu ni spomenuli u svom zahtevu za obnovu razgovora.

"Nemačka i Francuska od 2009. godine drže Kosovare u izolaciji, bez slobodnog kretanja. Evropska vizna politika ima rasističke razmere, targetirajući kosovsko društvo kao primitivno u poređenju sa modernim evropskim društvima“, obajvio je na Fejsbuku Behrami.

Naglasio je da ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske najavljuju dijalog između Kosova i Srbije, koji će imati istu sudbinu kao i vizna liberalizacija.

"Dugo putovanje sa stalnom iskrom svetla na kraju tunela, čija se udaljenost može izmeriti samo  svetlosnim godinama“, naveo je Behrami u objavi.

Dodao je da šefovi diplomatije Nemačke i Francuske nisu spomenuli liberalizaciju viza ili priznanje Kosova od strane Srbije.

"Nemački i francuski ministar spoljnih poslova uopšte ne spominju viznu liberalizaciju ili priznavanje od strane Srbije, nema reči o stopiranju priznavanja od strane Srbije, i pre svega, roka za završetak takvog procesa! U vreme velikih globalnih trvenja između Sjedinjenih Država i Kine, EU umesto da stremi evroatlantskom jedinstvu, podstiče podele kroz paralelne procese neusklađene sa Sjedinjenim Državama", dodao je Behrami u objavi.