U februaru odluka o eventualnom poskupljenju struje i vraćanju blok tarifa

Očekuje se kvar bude otklonjen oko 20. januara
Izvor: Reporteri

Povećanje cena električne energije i vraćanje blok tarifa samo su neki od zahteva koje razmatra Regulatorna kancelarija za energetiku Kosova, a konačan izveštaj očekuje se u februaru, prenosi Slobodna Evropa.

"Nadamo se da će konačan izveštaj biti objavljen čim stručnjaci analiziraju sve podatke. Sve strane će biti obaveštene o tome“, saopštila je ova Kancelarija.

U decembru je ova institucija, na zahtev Operatora distributivnog sistema (KEDS) i Kosovske kompanije za snabdevanje električnom energijom (KESCO), počela da sprovodi vanrednu reviziju tarifa električne energije.To je rezultat globalne energetske krize i rasta uvoznih cena električne energije. 

Regulatorna koancelarija najavljuje da će se nove tarife primenjivati godinu dana, a to znači da neće biti redovne revizije tarifa, koja se obično obavlja u aprilu.

Regulatorna kancelarija nije saopštila koliko struja može da poskupi, ali Kosovska kompanija za distribuciju električne energije već je zahtevala povećanje od sedam odsto.

Kosovski potrošači trenutno plaćaju 6,75 centi po kilovat satu.

Takođe, Institut za razvojnu politiku Kosova zatražio je vraćanje blok tarifa koje su bile deo tarifne strukture električne energije na Kosovu od 2006. do 2017. godine. Tada su višu cenu struje plaćala domaćinstva koja su trošila više od 600 kilovata struje mesečno.

Obnavljanje blok tarifa, kako navode, dobra je prilika za uštedu električne energije.

"Smatramo da bi tarifna struktura, zasnovana na potrošnji energije, učinila da imamo posebnu cenu struje za domaćinstva koja ne troše mnogo. Za ovu kategoriju ne bi trebalo da bude poskupljenja. Ali struja bi ttrebalo da poskupi za domaćinstva koja troše više od 600 kilovata mesečno", objašnjava Dardan Abazi, stručnjak za energetsku politiku u Institutu.

On naglašava da je vreme primene blok tarifa, građani su štedeli struju, pa više od 81 odsto potrošača nije trošilo više od 600 kilovata mesečno.

Takođe, Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda reagovao je povodom najave o poskupljenju struje upozoravajući da bi takav potez Vlade mogao da stvori preduslove za iskazivanje građanskog nezadovoljstva.