Tahiri: Nakon afere sa rezervama i ukidanja besplatnih učenika hitno smeniti Kurtijevu vladu

Besnik Tahiri
Izvor: Gazeta Express

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri poručio je danas da vlada Aljbina Kurtija, nakon iznošenja sumnji da je umešana u malverzacije sa rezervama Kosova i razmatranja odluke da se ukinu besplatni udžbenici za učenike, mora biti razrešena što pre, prenosi Koha.

Tahiri je najavio da će već na sledećoj sednici parlamenta ta stranka pokrenuti inicijativu za opoziv Vlade.

"Ova vlada je izgubila svoj put, treba je što pre razrešiti", rekao je Tahiri.

Naveo je da Kurtijeva vlada nije ispunila nijedno od svojih obećanja, a posebno je kritikovao odluku o ukidanje nabavke besplatnih školskih udžbenika.

"Ova odluka je da izazove štrajkove, nanese štetu javnom obrazovanju i stvori krizu i finansijski nanese štetu građanima. Ova situacija se može završiti i prestati samo smenom ove vlade", ukazuje Tahiri.

Takođe, Tahiri je zatražio nezavisnu istragu za ministarku industrije, preduzetništva i trgovine (MIPT) Rozetu Hajdari, zbog sumnje da je zloupotrebila robne rezerve Kosova.

"Za ovaj skandal, za ovu krađu, Vlada ćuti, optužuje pravosuđe i tužilaštvo. Kosovo vodi vlast koja ne veruje svojoj državi. Ova vlast ima svoj paralelni sistem. Da bi došlo do istrage, ministarka mora biti smenjena kako bi istraga bila što manje pod uticajem politike. Ovo je skandal međunarodnih razmera, a Vlada nađe vremena da upire prstom u organe reda", poručio je Tahiri.