Tajni izveštaj Kfora: ŠIK imao 5.000 operativaca i veze sa kriminalnim strukturama

ŠIK
Izvor: Bota Sot

U tajnom izveštaju američkih obaveštajnih službi Kfora o Kosovskoj obaveštajnoj agenciji (ŠIK) koju su vodili lideri Demokratske partije Kosova, navedeno je da je ta organizacija imala oko 5.000 operativaca, od kojih su njih 500 bili članovi TMK, prenosi Bota sot.

Prema izveštaju, tri osobe su od 2002 do 2003. godine imale veliki uticaj na ŠIK. Broj jedan je bio Kadri Veselji šef ŠIK-a, drugi je bio Eljmi Rečica Petriti, ali se smatralo da je Džavit Haljiti imao skoro jednak uticaj kao i oni i čija moć nije proistekla iz same odgovornosti, već iz posebnog odnosa koji je imao sa albanskom obaveštajnom službom ŠIŠ.

U izveštaju se pominju i dvojica uticajnih ljudi u ŠIK-u, Driton Hodža i Redžep Seljimi. Driton Hodža je bio bivši član OVK i proveo je godinu dana u zatvoru u Albaniji, optužen za terorizam.

Veruje se da je Agron Haradinaj bio član ŠIK-a i da je bio u bliskoj vezi sa Džavitom Haljitijem, Isom Baljajem, Aljijem Haskajem i Azemom Siljajem.

Finansijska sredstva

ŠIK je imao jake veze sa kriminalnim preduzećima i najveći deo njihovog finansiranja dolazio je od ilegalnih aktivnosti, posebno iz hotela "Viktori" koji je važio za mesto na kome se peru pare ŠIK-a i "Kosova Petroli"  u Prištini. 

ŠIK je profitirao i reketiranjem preduzeća, o čemu svedoče i dokumenti NATO-a.

Kako se navodi, smatra se da su glavna finansijska sredstva obezbeđena kampanjama u preduzećima, što se takođe pominje u dokumentu, kada su samo u Uroševcu za kratko vreme obezbedili 400.000 dolara.

U dokumentu se pominje i zaključak da se Haljiti nikada neće usuditi da pobedi Tačija, što se i obistinilo budući da je najviši položaj koji je imao bio član Predsedništva Skupštine Kosova.

Ovo predviđanje se odnosilo i na procenu informacija da je Hašim Tači znao "sve" o Haljitiju. 

Ali, ispostavilo se i da je drugi zaključak u dokumentu tačan, a to je da je Haljiti na neki način bio nedodirljiv u DPK, uz pomoć ŠIK-a.

"Haljiti drži ŠIK i njegove veze sa visokim ljudima u ŠIK-u i u Albaniji garantuje njegovu poziciju u kosovskoj politici", navodi se u dokumentu.

Tači je imao podršku Fatmira Ljimaja i Jakupa Krasnićija, ali je bilo onih koji su podržavali Haljitija, kao što je bivši ministar Edem Čeku.

Prema dokumentu Kfora, ŠIK je bio podeljen na dve glavne frakcije, od kojih je jedna bila uglavnom sastavljena od pripadnika G2 odeljenja TMK. Ostali su uglavnom činili visokorangirani pripadnici vojnici gardijskih jedinica TMK.

Kako se dalje navodi, Haljiti je kontrolisao zasebnu, verovatno mešovitu, ali manju, veoma uticajnu grupu.

"Unutar ove dve frakcije, Haljiti je na čelu još jedne 'razdvojene' grupe u okviru ŠIK-a, koja održava čvrste veze sa albanskom nacionalnom informativnom službom ŠIŠ", navodi se u dokumentu.

Prema tumačenju američkog Kfora, dve glavne ličnosti ŠIK-a su Kadri Vesejii i Eljmi Rečica. Kadri Veselji se doživljava kao lider ŠIK-a, koji ima jaku vezu sa Hašimom Tačijem.

Interesantan detalj, koji je dat u ovom izveštaju, jeste da je novi direktor u to vreme u albanskom ŠIŠ-u smatran prokomunističkim i da je formalno radio u albanskoj ambasadi u Beogradu. Prema izveštaju Kfora, ŠIK je slao svoje vrhunske operativce u Beograd, Beč i Pariz.

Prema ovim izvorima, jasno je da ŠIK nije samo imao kontrolnu grupu prema zadacima. Bio je veći, a izveštaj Kfora čini odgovornim celokupno rukovodstvo DPK.

"Konačna kontrola Kosovske obaveštajne službe je u rukama rukovodstva DPK i shodno tome rukovodstvo stranke kontroliše politiku ŠIK-a", navodi se u izveštaju.

Druga osoba koja je uticajna u ŠIK-u, a koja je imala poseban odnos sa Haljitijem, bio je Vladimir Prela, bivši ministar spoljnih poslova Albanije. Veruje se da je kontrolisao zvanične posete iz Albanije Kosovu, delom i posetilaca koji su podržavali DPK. Takođe se verovalo da je on predstavnik Kancelarije Albanije na Kosovu.

Prela, koji je bio blizak prijatelj sa Haljitijem, redovno se sastajao sa zvaničnicima DPK i liderima ŠIK-a, uključujući Kadrija Veseljija i Ljatifa Gašija.

Kako se na vodi, Haljiti je viđen u društvu Haskaj, bivšeg snajperiste poznatog po tome što za eliminaciju tražio između 10.000 i 20.000 maraka. 

"Haljiti sa Kadrijem Veseljijem pripremaju 'crnu listu' umerenih političara, koje su maltretirale pristalice ŠIK-a i DPK", navodi se u tajnom dokumentu Kfora.

Prema ovom dokumentu, ŠIK je angažovao Fatmira Dermakua, bivšeg agenta koji je do 1999. godine radio u službi Miloševićevih struktura. On se u ovim dokumentima pominje kao osumnjičeni za veliki broj nasilnih dela, dok je najteže delo koje je navodno počinio ubistvo Džemaijla Mustafe, koje je trebao da istraži specijalni sud. Navodi se da je ove informacije Kforu predalo DSK.

Šta se desilo sa 5.000 pripadnika Šika?

Veliki deo "vojske“ ŠIK-a se, kako je  navedeno, zaposlio u državnim institucijama, neki čak i u profitabilnim privatnim poslovima.

Jedna grupa njih je deo OAK i naravno neki od njih su prepreka normalnom funkcionisanju ove agencije, dok su drugi nastavili da se strukturiraju u transformaciji TMK u KBS. Ima i onih koji su otišli ​​u penziju, jer se sumnja da ih ima i u javnim ustanovama kao što su PTK i druge ustanove.

Pokret Samoopredeljenje je 2018. godine po treći put je pokušao da prikupi 40 potpisa za formiranje komisije za istragu ŠIK-a. Drugi pokušaj je bio blizu, ali je propao u nedostatku dva potpisa, pošto je prikupljeno 38 od 40 potrebnih.