Tužilac Ljumezi: Proveru treba da radimo mi, a ne Ministarstvo pravde

Aleksander Ljumezi
Izvor: GazzetaExpress

Glavni tužilac Aleksander Ljumezi ocenio je da bi provere u pravosudnom sistemu trebalo da vrši sam pravosudni sistem, a ne Ministarstvo pravde, prenosi Reporteri.

Ljumezi je rekao da ni ministarstvo, ni premijer, ni predsedništvo i niko drugi ne mogu da provere bvrše olje od Tužilačkog saveta i Sudskog saveta Kosova.

"Bez prestanka se govori o proveri, to bi trebalo da radimo mi, nosioci pravosudnih institucija, ali takođe neka neko nadgleda i vidi da li smo čisti, imamo li integritet, imamo li profesionalizma. Ako to nemamo  onda ne zaslužujemo da budemo na ovim pozicijama, moramo da idemo kući, ali ako to zaslužujemo, moramo da izvršimo proveru, jer bolje od nas to ne mogu ni ministarstvo, ni premijer, ni predsedništvo, ni bilo ko, jer ne znaju šta je zajednica tužilaca i sudija", kaže Ljumezi.

Prema njegovim rečima, Kosovo je imalo problem što je ostali bez sudija i tužilaca, u tom slučaju mnogi slučajevi zastarevaju.

"Imali smo praksu provere i patili smo zbog malog broja sudija i nakon 10 godina još uvek popunjavamo broj tužilaca i sudija. To je bio razlog što nismo bili efikasni u radu sa predmetima, jer smo preopterećeni predmetima", navodi Ljumezi i dodaje da bi Sudski savet trebalo da izbaci uticajne tužioce i sudije iz pravosudnog sistema.

On je govorio i o istrazi građana koji nemaju prihode, a imaju skupe automobile, kuće i vile.

Po njegovom mišljenju, dužnost Poreske uprave Kosova je da proverava imovinu građana u upravnim postupcima i kada dođe do neslaganja i ispostavi se da je imovina sumnjiva Tužilaštvo treba pozvati na istragu.

Dodao je da je potrebna saradnja svih institucija, uključujući Carinu, Civilnu agenciju i Katastar Kosova, kako bi se borili protiv organizovanog kriminala.

Ljumezi je naglasio da se o da se zarada od kriminala na Kosovu ulaže u inostranstvo.