Tužilački savet Kosova: Kurti je izneo netačne i tendenciozne informacije

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Tužilački savet Kosova i glavni tužilac izrazili su zabrinutost "zbog kontinuiranog recikliranja neproverenih izjava i netačnog deklarisanja zvaničnih izveštaja i statističkih podataka koji se odnose na tužilački sistem", prenosi Reporteri.

Tužilački savet Kosova reagovao je na izjave ministarke pravde Aljbuljene Hadžiu i premijera Kosova Aljbina Kurtija, istakavši da je Kurti izneo netačne informacije koju su popuno pristrasne.

"Tužilački savet i državni tužilac još jednom izražavaju duboku zabrinutost zbog kontinuiranog recikliranja nepromišljenih, neproverenih izjava i netačnog deklarisanja zvaničnih izveštaja i statističkih podataka u odnosu na tužilački sistem, koji je urađen samo za potrošnju i politički dnevni red od strane premijera Vlade Kosova", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, javne izjave premijera i ministrke pravde u vezi sa propisivanjem slučajeva seksualnog nasilja u tužilaštvu, u potpunosti su demantovane zvaničnim izveštajima tužilačkog sistema.

"Iz izveštaja Tužilačkog saveta i Državnog tužioca, prema podacima o krivičnim delima za slučajeve seksualnog nasilja tokom 2020, 2021. i prvih šest meseci 2022. godine, upisan je samo jedan slučaj koji se odnosi na seksualno nasilje. Ističemo da su informacije koje je danas izneo premijer netačne, da nemaju veze sa realnošću i da su potpuno pristrasne prema tužilačkom sistemu. Tužilački savet i Državni tužilac obaveštavaju premijera i Vladu da zvanična statistika nije sačinjena sa predrasudama, već je verifikovana, analizirana sa profesionalizmom i odobrena na sastancima otvorenim za javnost od strane Tužilačkog saveta Kosova", dodaje se u saopštenju.

Kako je navedeno, netačne i tendenciozne izjave premijera Kurtija pokazuju potrebu da on sarađuje sa tužilačkim sistemom u pogledu relevantnih ovlašćenja, poštujući norme i standarde demokratskog funkcionisanja institucija na Kosovu.