Beriša: Vlast se meša u rad pravosuđa, pravosudni sistem je nezavisni organ

Besnik Beriša
Izvor: Ekonomia Online

Advokat Besnik Beriša istakao je da se kroz proces provere u pravosudnom sistemu koji je ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu danas dostavila Skupštini Kosova, vlast meša u pravosudni sistem, koji treba da bude nezavisni organ, prenosi Ekonomija onlajn.

Beriša je reagovao na izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija koji je optužio sudije i tužioce da izdaju blage kazne u slučajevima seksualnih napada, rekavši da time vlada preti sudijama i tužiocima da će ih udaljiti sa radnog mesta kroz proces provere.

"Dovoljno je pročitati cifre i shvatiti koji je to minimalni broj sudija i tužilaca koje će vlast 'proverom' razrešiti. Ako se to ne zove mešanjem u pravosudni sistem kao nezavisni stub države i ustavnu kategoriju, onda se ništa ne može nazvati mešanjem", rekao je on.

O ovoj intervenciji, kako ju je nazvao Beriša, ćute i Sudski i Tužilački savet.

"Sudski i Tužilački savet su se potčinili i ćute kao da su zločinci, a ne oni koji u većini slučajeva dele pravdu. Ćutite dok vlada potpuno ne preuzme podelu pravosuđa, a Ministarstvo pravde vođenje Tužilaštva", naglasio je Beriša.