U Briselu iznenađeni odlukom iz Londona: Džonson na Balkan šalje jednog od najjačih "teškaša"

Stjuart Pič
Izvor: NATO

Donedavni šef Vojnog komiteta NATO-a, ser Stjuart Pič, imenovan je od strane Velike Britanije kao specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, odlučio je premijer Boris Džonson. London time sledi postupke Vašingtona koji je imenovao posebnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Ekobara i posebnog izaslanika za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Metju Palmera, piše hrvatski Jutarnji list.

Evropska unija ima posebnog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije i druga pitanja Zapadnog Balkana, Miroslava Lajčaka, i izvršnu direktorku iz Evropske službe za spoljne poslove Angelinu Ajhorst koja u ime EU pregovore o izbornoj reformi u BiH.

U saopštenju britanske vlade o imenovanju specijalnog izaslanika za Balkan navodi se da se time pokazuje privrženost stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana. Stuart Pič će dužnost preuzeti čim odstupi sa dužnosti predsedavajućeg vojnog odbora NATO-a, što je najveća vojna funkcija u ovom vojnom savezu.

U Briselu nisu iznenađeni ovom odlukom Londona koji želi ostati važan faktor u regionu i nakon što je Velika Britanija napustila Evropsku uniju. Kao članica NATO, ali i kao stalna članica Veća sigurnosti UN i članica Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka), Velika Britanija svakako ima važnu ulogu u regiji.

Međutim, neki diplomati u Briselu iznenađeni su što se britanska vlada odlučila na to mesto staviti takvog “teškaša”. On je, osim šefa Vojnog odbora NATO-a, bio i šef glavnog štaba britanske vojske.

Iako između EU i Velika Britanije postoje mnoge nesuglasice nakon Bregzita, na Zapadnom Balkanu sarađuju i žele da se zajedno angažuju u promociji prozapadnih snaga u regionu kojima veliki izazov pruža sve veći uticaj Rusije, ali i drugi faktori.