U Mitrovici i Zvečanu mirno, ali napeto, rade škole i vrtići

Severna Mitrovica
Izvor: Kosovo Online

Dan nakon brutalne akcije specijalaca kosovske policije u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, pri čemu je teško ranjen Srećko Sofronijević iz Zvečana, a na desetine osoba je prošlo sa lakšim povredama, situaciju na severu Kosova je mirna, ali napeta.

Iako na prvi pogled sve izgleda kao da se ništa nije desilo, tenzije i strah od novih provokacija kosovskih vlasti primetni su među građanima.

Nakon sinoćnog uklanjanja barikada sa magistralnog puta Priština – Raška, u mestu Rudare, svi putni pravci na severu Kosova su prohodni.

Građani su se vratili svakodnevnim aktivnostima, obdaništa i škole nastavili su sa radom, ali bojazan da bi novi zvuk sirene za uzbunu mogao da ih uznemiri i izvede na ulice još uvek je prisutan.

Prema rečima Radovana Tanića, direktora Tehničke škole „Mihailo Petrović-Alas“, u čijoj blizini su kosovski specijalci i započeli svoju akciju upada u apoteku što je i izazvalo revolt građana, nastava se od jutros odvija bez problema, a slično je i u Predškolskoj ustanovi „Danica Jaramaz“.

„Obdanište i predškolsko rade normalno, mi smo i juče roditeljima poručili da su deca bezbedna u našoj ustanovi, ali je većina njih, iz straha, ipak uzela svoju decu“, rekla je za Kosovo onlajn, Gorica Marinković, direktor PU „Danica Jaramaz“.

Nova provokacija iz Prištine bila je juče i povod hitnog sastanka predsednika Srbije, ministara policije i vojske sa predstavnicima Srpske liste i građanima sa severa Kosova koji su od državnog rukovodstva zatražili jasne garancije da će država Srbija da ih zaštiti u ovakvim situacijama.

"Ako oni krenu i nastave sa upucavanjem naših ljudi onda zaista nećemo imati izbora, a ja vam još jednom kažem, a moja poruka i njima je - čuvaćemo mir. Razumeo sam vašu odluku i voleo bih da ste malo razmislisli, šta god da se desi, Srbija će biti uz vas", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.