U Prištini promovisana knjiga “Druga Srbija: Bogdan Bogdanović”

pristina
Izvor: wikipedia

Zbornik intervjua "Druga Srbija 1: Bogdan Bodanović", predstavljen je drugog dana festivala "Mirdita, dobar dan" u Prištini, a njegov priređivač Škeljzen Gaši najavio je da će idućih meseci biti objavljena druga knjige serijala "Druga Srbija 2: Miloš Minić", prenosi Tanjug.

Gaši je rekao da je ideja projekta "Druga Srbija", izdavača Admovere, da se kroz preglede intervjua i članaka intelektualaca poput Bogdana Denića (1929-2016), Ilije Ðukića (1930-2002), Ivana Đurića (1947-1997) i drugih, "pokaže da postoji jedna druga Srbija".

Gaši je objašnjavajući razloge za objavljivanje knjige o Milošu Miniću apostrofirao da je Minić (1914-2003) bio tužilac na suđenju generalu Draži Mihailoviću (1893-1946), i da je "napisao izvanredne feljtone vezane za događaje na Kosovu", koji su sabrani u drugu knjigu serijala.

Dodao je da je prva knjiga "Druge Srbije", objavljena trojezično na albanskom, srpskom i engleskom jeziku, te da je na njega veliki utisak ostavila Bogdanovićeva (1922-2010) "smelost, izvanredne mogućnosti percepcije događaja koji će se desiti, a nadasve njegov humanizam".

"Toliko sam se emotivno uključio u knjigu da ne znam da li sam više plakao u životu", rekao je Gaši, pred novinarima i posetiocima drugog dana "Mirdite, dobar dan!" u Palati omladine i sporta, nekadašnjoj dvorani "Boro i Ramiz".

Govoreći o arhitekti, gradonačelniku Beograda, koji je kao protivnik Slobodana Miloševića početkom devedesetih trajno napustio Srbiju, Gaši je rekao da su se ostvarila Bogdanovićeva politička predviđanja.

"Čak i kad ljudi iz pokreta za nezavisnost nisu verovali u to, Bogdanović je verovao da će Kosovo biti i da treba da bude nezavisno", kaže Gaši.

Prema njegovim rečima, Bogdanović je predvideo da će ukoliko predsednik Srbije Slobodan Milošević nastavi sa svojom politikom "Srbija izgubiti rat za Kosovo", a predvideo je i njegov politički kraj.

Gaši je podelio sa posetiocima da ga je, kako je rekao, najviše uznemirilo da je Bogdanović živeo do 2010. godine, a da u Skupštini Kosova, kad je objavljena nezavisnost, lideri nisu pozvali Bogdanovića".

On je rekao da ne bi bilo loše da se na "Drugu Srbiju" nadoveže serijal "Drugo Kosovo", koji bi govorio o "Albancima koji su se protivili kršenju prava Srbima odmah posle rata", ali nije za sada najavio kada je u planu objavljivanje tog serijala.

"Imamo Adema Demaćija, Vetona Surojia... Bili smo pod okupacijom, i smatram da onaj ko je bio okupiran ne može da ima intelektualce koji će se protiviti kao u Srbiji", smatra Gaši.