Ujkani: Političari da pokažu odgovornost, hitno usvojiti Zakon o ekonomskom oporavku

Emruš Ujkani
Izvor: Kosovo Online

Izvršni direktor Saveta evropskih investitora na Kosovu Emruš Ujkani ocenio je za Kosovo Onlajn da Nacrt zakona o ekonomskom oporavku treba da bude usvojen u što skorijem preiodu, jer kako kaže, političari u ovoj situaciji moraju da prevaziđu svoje interese i pokažu odgovornost prema građanima Kosova.

"Ekonomija je u teškoj situaciji, privatni sektor je najpogođeniji, a ne znamo ni kako će biti narednih meseci. Iz tog razloga očekujem da poslanici budu odgovorniji prema ljudima, da se naradnih dana dogodi nešto u vezi tog zakona, da se političari ostave svojih stavova i da shvate ozbiljnost situacije u kojoj se Kosovo nalazi", rekao je Ujkani.

Skupština Kosova krajem prošle nedelje nije izglasala Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, u glasanju je učestvovalo samo 60 poslanika, a predsednica parlamenta Vjosa Osmani rekla je da će ta tačka biti odložena za sledeće zasedanje.

Prema rečima Ujkanija ekonomska kriza se može produbiti ukoliko se ne usvoji taj zakon, koji je, kako kaže, dobar i sadrži sporazume sa jakim međunarodnim organizacijama koji mogu da pomognu Kosovu u prevazilaženju krize.

"Neusvajanje Zakona o ekonomskom oporavku je neodgovrnost institucija prema privatnom sektoru. Ovaj zakon je veoma bitan, jer preko njega ne dolazi samo novac iz kosovskog budžeta  već postoje i nekoliko sporazuma koji su kosovske instuticije dogovorile sa Svetskom bankom i Evropskom unijom", zaključuje Ujkani.