Ukidanje Radne grupe za borbu protiv korupcije amnestiranje visokorangiranih političara

Ilustracija - Radna grupa za borbu protiv korupcije
Izvor: RTK

Vlada Kosova treba da bude oprezna pri donošenju odluka, poput ukidanja Radne grupe za borbu protiv korupcije u okviru kosovske policije, izjavio je direktor Kosovske agencije za borbu protiv korupcije Šaip Havoli naglasivši doprinos radne grupe u borbi i sprečavanju korupcije na visokom nivou, prenosi RTK.

„Radna grupa je dala dragocen doprinos u istrazi nekih slučajeva visokog profila i verujem da bi vlada trebalo da razmotri ovo pitanje jer, kao što znate, uslov za integraciju Kosova u Evropsku uniju i pitanje iberalizacija viza, takođe borba protiv korupcije. Mislim da treba voditi računa o donošenju takvih odluka", rekao je Havoli.

Specijalno odeljenje za borbu protiv korupcije, ili takozvana „Radna grupa za borbu protiv korupcije“ bilo je deo policije, koja je imala za cilj sprečavanje, istragu i otkrivanje krivičnih dela protiv ekonomije, finansija i korupcije, ali i istragu i borbu protiv korupcije na nivou Kosova.

Ovo odeljenje je osnovano odlukom Vlade Kosova, u saradnji sa Misijom vladavine prava EU, EULEKS.

Jedan od slučajeva koji je ovo odeljenje realizovalo bio je slučaj hapšenja pet službenika Ministarstva za infrastrukturu, zbog sumnje na uzimanje mita za izdavanje vozačkih dozvola.

Vlada Kosova odlučila je u ponedeljak da zatvori ovo odeljenje, ocenivši da bi pitanje korupcije trebalo da bude regulisano zakonodavstvom Tužilačkog saveta i da je mandat Euleksa već promenjen.

Premijer Kosova Avdulah Hoti je, u sredu na konferenciji za novinare, rekao da je to bila neustavna odluka u vreme donošenja odluke o uspostavljanju ovog resora.

„Prva tačka ove odluke navodi da „Vlada Kosova u saradnji sa Euleksom zahteva od Specijalnog tužilaštva Kosova da u okviru njega osnuje Specijalno odeljenje za borbu protiv korupcije u cilju istrage i borbe protiv pojava u drugoj tački, Specijalno odeljenje za borbu protiv korupcije određuje broj tužilaca koji će biti sastavljen od ukupno osam tužilaca, od kojih će pet biti lokalni, dok će tri imenovati Euleks. Da li znate šta je nedostajalo ovoj odluci? Samo ime tužilaca", rekao je Hoti.

Dodao je da je drugi razlog zbog kojeg je doneta odluka o zatvaranju Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije u okviru kosovske policije taj što su „u kosovskoj policiji stvorene ilegalne strukture“.

„Kosovska policija biće u potpunosti dostupna pravosuđu u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima koji su nam pomagali godinama“, rekao je premijer Hoti.

Iz misije Euleksa je rečeno da odluka kosovske vlade da ukine Odeljenje za borbu protiv korupcije izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog posvećenosti Kosova borbi protiv korupcije.

„Vlada bi trebalo da razjasni svoj stav što je pre moguće“, rečeno je iz Euleksa za Radio Slobodna Evropa.

Takođe, u izveštaju koji je u ponedeljak objavio Euleks, malo pre vladine odluke, navedeno je da „Radna grupa za borbu protiv korupcije kosovske policije igra suštinsku ulogu na polju obaveštajnih podataka, početnih koraka i istraga protiv korupcije“.

„Euleks je primetio da je Radna grupa otkrila i preduzela istrage visokog profila koje uključuju dobro poznate i politički izložene pojedince, kao i složene finansijske slučajeve, poput onih koji uključuju privatizaciju ili javne tendere, kojim je javni budžet oštećen i procenjuje milionima evra“, navodi se, između ostalog, u izveštaju Euleksa.

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode takođe je reagovao na zatvaranje Odeljenja za borbu protiv korupcije u kosovskoj policiji.

„Nažalost, vladina odluka da ugasi Radnu grupu za borbu protiv korupcije izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog političke volje za efikasnu borbu protiv korupcije“, objavio je na Tviteru Rode.

Direktor Kosovskog instituta za pravo Ehat Miftaraj ocenio je da je cilj Hotijeve vlade i vladajućih partija uništavanje desetina krivičnih predmeta koji su u procesu, gde su osumnjičeni visoko rangirani političari, ukidanjem Radne grupe.

„Premijer Hoti uspešno je ponudio punu amnestiju vladajućim i opozicionim strankama koje imaju problem sa zakonom, a na štetu vladavini prava“, rekao je Miftaraj.

Dodao je da je odluka o ukidanju Radne grupe od strane vlade u suprotnosti sa dokumentima politike koji se odnose na funkcionalni pregled vladavine zakona i da bi ovu Radnu grupu trebalo ojačati, a ne ugasiti.

„Funkcionalni pregled je rezime četvorogodišnjeg rada Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, SAD, EU, civilnog društva itd. S tim u vezi, jučerašnje obraćanje premijera bilo je velika podvala, otvoreno lažljiva u vezi sa razlozima za prestanak rada ove Radne grupe“, rekao je Miftaraj.

Inače, korupcija na Kosovu godinama je identifikovana kao jedan od glavnih problema na polju vladavine prava na Kosovu.

U izveštaju Evropske komisije o napretku pominje se da je Kosovo „u ranoj fazi“ na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i dodaje da „ne postoji snažna politička volja za efikasno rešavanje pitanja koja su suočavanje sa korupcijom, kao i snažan odgovor pravnog sistema na korupciju na visokom nivou“.