Ursula fon der Lajen: Biću snažni zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan

Ursula fon der Lajen na konferenciji sa EPP
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dobila je podršku za kandidaturu za drugi mandat na čelu te institucije, najavivši da će u potencijalnom drugom mandatu biti snažna zagovornica proširenja EU na Zapadni Balkan.

Kako je istakla, proširenje EU na Srbiju i ostatak Zapadnog Balkana jedan je od njenih prioriteta jer je uvek bila "snažan zagovornik proširenja", ali je i "vrlo jasno govorila da je to proces zasnovan na zaslugama". 

"I dalje insistiram na tome, ali je dobro videti kako Zapadni Balkan, ali i Ukrajina i Moldavija, rade sve moguće da sprovedu neophodne reforme i napreduju ka Evropskoj uniji. Tako da ćete me, naravno, u potencijalno sledećem mandatu, naći kao snažnog zagovornika proširenja na Zapadni Balkan", rekla je Fon der Lajen.

Kad su u pitanju sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan, odnosno kada ih Srbija može očekivati, ona je rekla da je u toku proces da se detaljno razradi Plan rasta sa šest partnera sa Zapadnog Balkana i da je zaključeno da sredstva postoje, a Plan rasta je "vrlo jasna poruka" procesu proširenja.

"U procesu smo da detaljno utvrdimo sa državama Zapadnog Balkana koje tome su reforme povezane sa takvom vrstom investicija i kakav je pristup jedinstvenom evropskom tržištu. Posao se odvija veoma dobro. Postoji veliko interesovanje i veliki entuzijazam u zemljama Zapadnog Balkana. U trenutku kada završimo sa osnovnim principima, prva isplata će biti obavljena", rekla je Fon der Lajen.

Inače, Fon der Lajen je u ponedeljak dobila podršku svoje nemačke Hriščansko-demokratske unije da se kandiduje za drugi mandat na čelu EK.

Takođe, danas je objavljeno da će je podržati Evropska narodna partija (EPP), najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu, što je potvrdio predsednik EPP Manfred Veber.