Varhelji: Dijalog mora biti od suštinske važnosti za Kurtijevu vladu

varhelji
Izvor: aktuelno.me

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji danas je tokom rasprave u Evropskom parlamentu o napretku Kosova tokom 2019-2020, rekao je da je neophodno da se nova vlada u Prištini fokusira na dijalog u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, prenosi Ekonomija Onlajn.

"Molimo kosovsku stranu da se obrati članovima Saveta da rade u ovom pravcu", rekao je Varhelji.

Evropski parlament održao je danas zajedničku raspravu o izveštajima o napretku Kosova Albanije, Severne Makedonije i Srbije za period  2019-2020.

"Komisija se slaže sa parlamentom da nastavi sa liberalizacijom viza, ali odluka mora biti doneta u Savetu. Molimo kosovsku stranu da se obrati članovima Saveta da rade u ovom pravcu", rečeno je tokom rasprave.

Varhelji je takođe poručio da Kosovo ne može da priušti političke neizvesnosti u ovim izazovnim vremenima i pozvao na što skoriji izbor kosovskog predsednika.

"Građani Kosova su svoj glas dali tokom izbora i uskoro će biti uspostavljeno novo rukovodstvo. Tri su glavne poruke koje želim da napravim. Prva, koja je od suštinske važnosti, je da se što pre završi sastav novih kosovskih institucija. Nakon formiranja Skupštine i Vlade, Kosovo mora bez odlaganja da izabere novog predsednika. Kosovo ne može da priušti veću političku neizvesnost u ovim izazovnim vremenima", rekao je Varhelji.

Dodao je da pozdravlja to što Pokret Samoopredeljenje daje prednost pitanjima kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, ekonomski i socijalni razvoj i premeštanje ka zelenoj ekonomiji, koja su osnova evropske agende Kosova.

"Sa snažnim mandatom, nova vlada ima priliku da ponudi ove reforme", istakao je Varhelji.