Veber: Berlin i Vašington da udruže snage u dijalogu Beograda i Prištine

Bodo Veber
Izvor: Kosovo Online

Nemački stručnjak i savetnik za dešavanja na Zapadnom Balkanu Bodo Veber je u intervjuu za list Ekspres govorio o ulozi Nemačke bez Angele Merkel u pregovorima Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako prenosi Ekonomija onlajn, Veber smatra da je uloga Berlina u pregovaračkom procesu između Kosova i Srbije veoma značajna.

"Da je Merkelova ozbiljno shvatila svoju ulogu liderstva, kao što je imala 2011-2013, ugušila bi od početka 2018. opasnu ideju o razmeni teritorija i ušla bi u ozbiljnu borbu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom zbog njegovog ozbiljnog podrivanja procesa proširenja i blokade vizne liberalizacije", rekao je Veber. 

Veber je mišljenja da lidersku ulogu u dijalogu treba da preuzme Analena Bebok od kancelara Olafa Šolca, jer on nije  upoznat sa situacijom na Zapadnom Balkanu.

"Potreban nam je ministarka Berbok preuzme tu nemačku lidersku ulogu, a ne kancelar Šolc, koji još nije upoznat sa Zapadnim Balkanom", rekao je Bodo Veber.

Veber napominje da je važno otkloniti napor Francuske koja podriva proširenja i blokira viznu liberalizaciju.

"Bez izgleda za članstvo u EU, neće biti liderske uloge EU u dijalogu, neće biti prednosti u odnosu na Srbiju. Kada se ova prepreka prevaziđe, Berlin i Vašington moraju da udruže snage u nastavku pregovora", zaključio je Veber.