Vesović: DFC će doprineti ekonomskom razvoju celog regiona

Mihailo Vesović
Izvor: UNS Press centar

Otvaranje Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC pokazuje da je Beograd u fokusu regionalne saradnje i razvoja, da tu postoji najveći ekonomski interes, a takođe i snažan strateški interes američke administracije da sa "reči pređe na dela", izjavio je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović, prenosi Tanjug.

On je naveo da se to pre svega ogleda u ekonomji i stvaranju uslova za bolji život svih regionu.

Istakao je da je ovo prva kancelarija tog tipa koja se otvara u Evropi i da će svakako dati podsticaj ekonomiji i stvaranju uslova za bolji zivot svih u regionu, stvaranju uslova za mlade, preduzetnike, inovativne brzo- rastuće kompanije, da mogu da posluju ovde, a samim tim da se tako spreči negativan demografski trend i da se u region "ulije nova energija".

Vesović je za Tanjug istakao da je važno što predstavnici DFC sve više posmatraju region kao celinu i da infrastrukturni državni projekti treba da omoguće što lakše funkcionisanje, olakšaju transport ljudi i robe i doprinesu stvaranju atmosfere da ne postoje administrativne prepreke.

U Beogradu su danas zvanično počeli sastanci predstavnika privrednih komora Srbije i Kosova sa specijalnim savetnikom predsednika SAD Ričardom Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije, DFC.

Jedan deo američke delegacije razgovarao je sa kompanijama koje posluju u Srbiji o konkretnim projektima, koji bi mogli biti realizovani preko DFC.

Ranije je najavljeno da je tema sastanka realizacija projekata u oblasti energetike, prerađivačke industrije, ekologije i podrške malom biznisu, koje će delom finansirati DFC, a koji su dogovoreni sporazumom u Vašingtonu.

Glavni povod za posetu američkih partnera i zvaničnika Beogradu je otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu, preko koje će projekti biti realizovani.

Vesović je naveo da su danas započeli zvanični razgovori sa predstavnicima DFC i EKSIM banke i da su oni iskazali zadovoljstvo susretima sa privatnim kompanijama.

"Bilo je reči o moguhnostima investicija u kompanije u Srbiji i njihove razvojne projekte i bitno je da postoji interesovanje za mogućnost uvođenja američkih tehnologija u određene projeke što bi podržavala i EXIM banka, a DFC bi bio instrument koji bi plasirao sredstva prema privatnim pojektima u zavisnosti od teme", objasnio je Vesović.

On je dodao da je danas na sastancima bilo reci o tehnologijama vezanim za zaštitu životne sredine, potom i drugim u prehrambenoj industriji, IT...

Vesović je naglasio da su se predstavnici DFC i EKSIM banke sastali i sa predstavnicima američkih kompanija koje već posluju u Srbiji zahvaljujući čemu su mogli da steknu sliku o trenutnim potrebama srpske privrede za novim investicijama, dodatnim sredstvima, da vide gde su u problemi, zašto je potreban njihov dolazak i gde njihova ekspertiza može sa bude dobra...

"Važno je stvaranje dobre poslovne klime za ekonomski razvoj, kako Srbije, tako i celog regiona i današnji sastanak bio je dobra prilika da se sagledaju mogućnosti investiranja i saradnje u regionu, kao i za realizaciju zajedničkih projekata", rekao je Vesović.