Vilan: SAD neće promeniti odnos prema Vašingtonskom sporazumu

Jahel Vilan
Izvor: Tanjug

Ambasador Izraela u Beogradu Jahel Vilan izjavio je danas da bi rešenja za probleme na Balkanu trebalo tražiti i na nekonvencionalne načine, pa i među onima o kojima se možda pre mesec dana ne bi ni razgovaralo, prenosi Tanjug.

"Svi bi trebalo nekada na stvari da gledamo nekonvencionalno, jer su se konvencije promenile. Treba tražiti rešenja o kojima možda pre mesec dana ne bi razmišljali kao o mogućnosti", rekao je Vilan upitan da li ima savet za Balkan.

On je na 8. Beogradskoj NATO nedelji u organizaciji Centra za evroatlantske studije (CEAS) rekao da to govori imajući na umu na zemlje Bliskog istoka i njihov sukob sa Palestinom.

Ambasador Izraela izrazio je uverenje da ne postoji razlog za sumnju da bi promene na čelu SAD mogle da dovedu do drugačijeg odnosa prema Vašingtonskom sporazum.

Sve što sada američka administracija može da uradi je da približi dve strane da razgovaraju, to je od pomoći i to bi trebalo da bude prvi zadatak, rekao je Vilan na panelu upitan koja su očekivanja od Bajdena nakon preuzimanja dužnosti.

"Moram da priznam kao diplomata da ne vidim da trenutna situacija omogućava predsedniku da gleda mnogo izvan zemlje, a kada se smiri tebalo bi da gleda i ka ovom regionu", dodao je izraelski ambasador.

Ambasador je naveo da je rano da se kaže da postoji zabrinutost u vezi s eventualnim izmenama u potpisanim dogovorima između Izraela i Trampove administracije.

"Kada je rec o Vašingtonskom sporauzmu odluka Srbije da premesti ambasadu veoma je pozitivna i odraz je dobrih odnosa dve zemlje. Ako vidimo deo koji se tiče Kosova mi ovde na mnogo načina plaćamo cenu. Nadam se će kosovska strana sprovesti svoj deo ugovora i otvoriti ambasadu u Jereusalimu", rekao je ambasador.

Vilan je dodao da želi da bude optimističan i da veruje da će svi sporazumi potpisani u obostranom interesu zemalja biti realizovani.

Dodao je da je za Izrael veoma važno i da ceni to što se američka ambasada prebacila u Jerusalim, i da cene da bilo koja zemlja to uradi, jer je reč o glavnog gradu Izraela.

Stalni predstavnik Poljske pri NATO-u ambasador Tomas Szatkovski ocenio je između ostlaog da Srbija i Zapadni Balkan nisu važni samo za Poljsku već i region.

Podsetio je da je Poljska prisutna u regionu ZB odavno, da su Poljaci bili u prvoj NATO misiji baš u BIH, da su bili deo IFOR-a (misiji zadužene za sprovođenje Dejtonskog sporazuma) i Kfora, te da su sve strane cenile pristup poljskih snaga u postizanju mira i stabizacije.

Naveo je i da je saradnja sa SAD pomogla Poljskoj da bude globalni akter i ima odgovornog partnera na koga može da se osloni. Dodao je da američko prisustvo pomaže u politici odvaćanja u odnosu na Rusiju i da efikasnije ispunjava bezbednosne ciljeve u regionu.