Vilson: EU i SAD moraju da se usklade oko strategija na Zapadnom Balkanu

Vilson
Izvor: VOA

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson izjavio je danas, govoreći o dijalogu i planovima nove administracije SAD, da EU i SAD moraju da se usklade oko strategija kada su u pitanju planovi oko Zapadnog Balkana i da je to prioritet za Bajdenovu administraciju, prenosi Tanjug.

"Ovo je priča o obrazovanju i napretku u dijalogu između Prištine i Beograda i mislim da će to ukloniti tenziju koja postoji i otvoriti put o diskusiji šta je NATO i kakvo je partnerstvo sa NATO u interesu Srbije", ocenio je Vilson.

Povodom planova nove administracije SAD, Vilson je rekao da EU i SAD moraju da se usklade oko strategija kada su u pitanju planovi oko Zapadnog Balkana i da je to prioritet za Bajdenovu administraciju.

Pomeranje ovog regiona ka Evropi je u interesu i regiona i SAD, naglasio je on.

"Presednik Aleksandar Vučić forsira regionalnu saradnju što je način da se unaprede evropske integracije i da ovo trzište postane primamljivije. Sada kroz ekonomsku saradnju može da se poboljša i vojna", dodao je Vilson.

Govoreći o sporazumu u Beloj kući, Vilson je rekao da on jeste neortodoksan, ali da to daje zalet za saradnju u odbrani, a Bajdenova administracija će se takođe nadograditi na to.

"Neke formulacije jesu uopštene, ali to jeste od ključne važnosti za bezbednost. Kritična infrastruktura je nešto u čemu možemo da sarađujemo", istakao je Vilson.

Takođe je naveo da se novom Vladom Srbije otvaraju vrata za saradnju sa SAD, a tokom vremena to će se odraziti na činjenicu da je deo uticaja Rusije u Srbiji štetio nekim ciljevima Srbije.

"Alternativni centri moći, endemska korupcija, to je usporilo potencijal u našim odnosima i remetilo pitanje Kosova, a nedostatak napretka po tom pitanju usporavao Srbiju u njenim aspiracijama", rekao je Vilson na Beogradskoj NATO nedelji, u organizaciji CEAS-a.

Ipak, prema njegovim rečima, novi ministri i srpska vlada šalju jasan signal u trenutku tranzicije u SAD, i sada se otvaraju neka vrata koja su ranije "možda bila malo manje otvorena."

Poredeći Rusiju i Zapad, Vilson je rekao da postoji malo sličnosti u tome kako odbrambene snage postupaju u odnosu na iste organe u Rusiji.

"To su dva različita sistema i to je nešto gde to partnerstvo može biti drugačije. U pitanju je izgradnja kapaciteta sa SAD i to će se odvijati u sklopu širog konteksta, pa upućujemo na značaj toga kako Beograd vidi svoju budućnost, gde želi da pripada, da napraduje", rekao je Vilson.

On je dodao da nisu u pitanju samo bezbednosne posledice, već i ekonomska budućnost - gde će se srpska omladina obrazovati, koje će kompanije dolaziti ovde i slično.

Vilson je istakao da veruje u ljude koji vode Srbiju i da pre svega treba zaštiti interese i suverentitet Srbije.

"Važno je da postoji konstruktivan narativ, srpska vlast i lideri mogu da igraju ključnu odluku ovde. Ovo je ipak njihova zemlja, ali to ne znači da NATO ne treba da bude uključen u javnu diplomatiju da bi informisao javnost", poručio je Vilson.