Vlada Kosova: Čekamo poziv za sastanak o “mini Šengenu”

vlada kosova
Izvor: www.rtvslon.ba

Vlada Kosova na čelu sa premijerom Avdulahom Hotijem još uvek nije dobila zvanični poziv za sledeći sastanak o "mini Šengenu", potvrdila je Kancelarija za medije u kabinetu premijera za Gazetu Ekspres.

“Kancelarija kosovskog premijera čeka poziv za ovaj sastanak. Kada poziv stigne i budemo imali odgovor, objavićemo ga za medije i za javnost“, kaže se u njihovom odgovoru.

Kako piše Gazeta Ekspres, očekuje se da će sledeći sastanak lidera Zapadnog Balkana izazvati veliku pažnju, jer Kosovo prvi put može da učestvuje na ovom sastanku, koji će najverovatnije biti održan putem video konferencije zbog pandemije koronavirusa.

Učešće Kosova na balkanskom okruglom stolu “mini Šengen” jedna je od tačaka predviđenih sporazumom koji je premijer Hoti potpisao u Beloj kući u septembru ove godine.

Kosovska delegacija se ranije oštro usprotivila toj inicijativi, jer je ocenjeno da zemlje Zapadnog Balkana skreću sa puta evropskih integracija.

Takvoj ideji jednoglasno se suprotstavio i čitav politički spektar na Kosovu.

Kada je održan prvi sastanak na temu “mini Šengena”, Srbija nije pozvala Kosovo, dok se na pozive Albanije i Severne Makedonije za prisustvovanje na sledećim sastancima, Kosovo nije odazvalo.

Ti sastanci, pre svega, imaju za cilj uspostavljanje intenzivnije ekonomske saradnje kroz slobodno kretanje ljudi i robe.