Vlada Kosova: Zloupotrebe u Programu za lečenje u inostranstvu će biti istražene

Vlada Kosova
Izvor: Reporteri

Vlada Kosova najavila je aktiviranje svih mehanizama i pružanje saradnje pravosuđu na istraživanju slučajeva zloupotrebe sredstava Programa lečenja van zdravstvenih ustanova i obećala revidiranje programa, prenosi Koha.

Višemesečna istraga pokrenula je sumnju u loše upravljanje i veliki odliv novca sa računa za teško bolesne pacijente, čije lečenje nije moguće na Kosovu.

Otkriveni su slučajevi u kojima su računi iz bolnica, uglavnom u Turskoj, veći od troškova.

Porodice pacijenata u većini slučajeva nemaju pristup fakturama. Članovi porodica nekih od pacijenata rekli su da oni nisu dobili tretmane za koje su institucije bile dužne da plate dodatna sredstva za lečenje.

Dve od deset agencija koje su na ovaj način ostvarile profit u vlasništvu su osoba optuženih za korupciju, a ukupan dug drži se u tajnosti.

Fond u zvaničnom odgovoru navodi da je to manje od dva miliona evra, Vlada kaže da je blizu 10 miliona, a Izvršni odbor je krajem prošle godine naveo broj od 28 miliona evra.

Vlada Kosova naglasila je da je posebno važno da se temeljno revidira proces svake transakcije.

„Vlada u potpunosti staje na stranu zahteva pacijenata i šire javnosti i preduzeće sve odgovarajuće mere u zakonskim okvirima. Strogu kontrolu FSS, kako bi obezbedila funkcionisanje i nadzor Programa i kako bi pacijenti dobili potrebne usluge. Ova usluga će se vratiti u normalu, a prethodne zloupotrebe će biti istražene. Vlada će aktivirati sve svoje mehanizme i obezbediti saradnju sapravosuđem da istraži sve javno prijavljene slučajeve zloupotrebe i zloupotrebe u ime pacijenata lečenih u inostranstvu, kroz Program lečenja Van zdravstvenih ustanova", navodi se u reagovanju Vlade.