Počeo Poslovni forum dijaspore u Prištini, Kosovo da bude spremnije za ponude iz inostranstva

Il Bljakaj
Izvor: Telegrafi.com

Danas je u Prištini počeo dvodnevni Poslovni forum dijaspore, a predsednik Poslovne mreže albanske dijaspore u Austriji Il Bljakaj, rekao je da bi Kosovo trebalo da spremnije prihvati ponude koje dolaze iz inostranstva, prenosi Telegrafi.

"Forum će biti fokusiran na povećanje saradnje. Učestvovaće više od 30 kompanija različitih profila koje nisu albanske, već nemačka, austrijska, švajcarska, francuska, engleska i švedska“, rekao je Bljakaj.

On dodaje da su neki biznismeni smislili konkretne projekte i predviđaju veoma bogat dnevni red.

"Postoji pet priča o biznisima kojima je prikupljeno više od 300 miliona evra, a smislili su konkretne projekte da pokažu ovdašnjim proizvođačima da treba da se radi ovaj ili onaj posao i da je evropsko tržište preko nas tu“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući preduzetničkom duhu Albanaca osnovane su desetine hiljada firmi u Nemačkoj i Švajcarskoj.

"Prepreke postoje, ali preduzetnički duh Albanaca napravio je desetine hiljada albanskih privrednika u Nemačkoj i Švajcarskoj. U Austriji postoji preko 3.000 preduzeća koja su osnovali Albanci. Na Kosovu, naravno, treba da koristimo dobre politike kao biznisi, ali ono što želimo jeste da relevantne institucije budu brže upijajuće ove ponude“, kaže Blakaj.

On je između ostalog, zatražio otvaranje kuće privrednika dijaspore u Prištini, iako još nisu dobili odgovor.

"Ova kuća bi nam omogućila svakodnevne kontakte i zahteve koje preduzeća moraju da kanališu institucijama ili proizvođačima“, kaže on.

Prema Bljakajevim rečima, sve što se proizvodi na Kosovu ima otvorena vrata na evropskom tržištu.

"Za sve što se proizvodi na Kosovu otvorena su vrata evropskog tržišta, gde živi dva miliona Albanaca. Dakle, koliko god da se proizvodi na Kosovu, bez problema se može plasirati u Evropi“, zaključuje Blakaj.

Tokom ovog Foruma, kako navode, biće predstavljena uspešna saradnja između kosovskih preduzeća, dijaspore i inostranstva, prezentacije opština u vezi njihovih potencijalnih ekonomskih planova, poslovnog okruženja i drugih resursa za unapređenje saradnje između privrednika.

Ovaj događaj je organizovala Albanska poslovna mreža u Evropi,u saradnji sa USAID i nevladinom organizacijom Germin u Prištini.