Vladisavljev: Kina će imati usaglašen stav sa Srbijom oko pitanja članstva Kosova u UN

Stefan Vladisavljev
Izvor: Kosovo Online

Programski koordinator Fondacije BFPE Stefan Vladisavljev smatra da je saradnja Kine i Srbije i jačanje ekonomskih odnosa veoma važno, ali dodaje da je jednako važna politička saradnja, te da će Kina čak i u nekim delikatnim situacijama, poput pokušaja prijema Kosova u Ujedinjene nacije, poštovati stav Beograda.

"Postoji nekoliko različitih oblika ekonomske saradnje između Srbije i Kine. Pre svega to su bili infrastrukturni objekti za koje je Srbija uglavnom uzimala kredite od kineskih banaka i angažovala kineske kompanije. Drugi vid su direktne investicije. Neke od direktnih investicija kojima smo svedočili su kupovina Železare u Smederevu, rudnika u Boru, izgradnja fabrike za proizvodnju automobilskih guma u Zrenjaninu i treći vid je trgovinska razmena i saradnja, gde je Kina postala drugi najveći trgovinski partner Republike Srbije i tu se očekuje jedna vrsta daljeg unapređenja odnosa kroz potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini", kaže Vladisavljev.

Dodaje da je osim viskog nivoa ekonomske saradnje važna i politička saradnja.

"Pored te ekonomske saradnje, ono što je uvek bilo evidentno jesu određene političke podudarnosti po važnim pitanjima kako za Srbiju tako i za Kinu. Primarno i pre svega je izražavanje stava Kine gde se poziva na principijelno stanovište po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije. Sa druge strane jeste stav Srbije da podržava politiku Kine da sve neke sporne teritorije koje Kina ima, smatra delom celovite Kine, odnosno onim što se naziva centralna uprava Kinom koja dolazi iz Pekinga. Kada uzmemo u obzir ta dva aspekta saradnje očigledne su usaglašenosti obe strane o ovim pitanjima. Ako uzmemo hipotetički scenario u kome pred Savet bezbednosti ili Skupštinu UN dođe pitanje članstva Kosova u UN, možemo očekivati da će i po tom pitanju postojati usaglašenost", smatra Vladisavljev. 

On podseća da i Kina ima izazove po pitanju svog teritorijalnog suvereniteta.

"Moramo prvo da sagledamo dva važna aspekta - prvo šta će biti rezultat procesa dijaloga između Beograda i Prištine, odnosno koji će biti stav Beograda po samom pitanju članstva Kosova u međunarodnim organizacijama. Drugo je kakva će biti pozicija Kine prema samom principu teritorijalnog integriteta u tom trenutku. Kada pričamo o poziciji Kine čvrsto smatram da se ona neće promeniti, ne zbog situacije Srbije i Kosova već što Kina ima svojih izazova po pitanju teritorijalnog suvereniteta i mislim da se tu situacija neće menjati", kaže naš sagovornik. 

Kineska pozicija bila bi definisana, prema rečima Vladisavljeva, pre svega odnosom Srbije prema pitanju potencijalnog članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, upravo zbog kontinuiranog razvoja odnosa između Srbije i Kine. 

"Kina će postupiti onako kako to Srbija bude u tom trenutku procenila da je najbolji slučaj, ne zato što Srbija može Kini da nameće bilo šta, već zato što Kina ima princip poštovanja stavova država i strana u određenim odnosima u skladu sa poštovanjem međunarodnog prava", kaže Vladisavljev.