Vojska Srbije očekuje nove radare GM-200 srednjeg dometa

Vojska Srbije
Izvor: Ministarstvo odbarane Srbije

Radari GM-200 srednjeg dometa uskoro će biti isporučeni i oni će dopuniti kompletnu sliku vazdušnog prostora Srbije koji obezbeđuju najmoderniji uređaji GM-400 francuske proizvodnje, prenosi Politika.

U 126. brigadi vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja (VOJIN), u toku je obuka profesionalnog sastava ove jedinice na osmatračkim radarima velikog dometa GM-400 francuske proizvodnje, koji su od prošle godine u naoružanju Vojske Srbije.

Osposobljavanje na ovim savremenim radarskim sistemima se, kako je saopšteno iz VS, sprovodi svakodnevno kako bi se osposobio što veći broj posluga za njihovu upotrebu i spremno dočekao dolazak novih radara kratkog i srednjeg dometa iz familije GM (Garund Master), koji imaju isti princip rada.

Prema saznanjima Politike, očekuje se da će uskoro biti isporučeni i kupljeni radari tipa GM-200 srednjeg dometa, koji su takođe proizvod kompanije „Tal”, francuskog giganta elektronske namenske industrije.

Oni će dopuniti osmatranje vazdušnog prostora Srbije, posebno tamo gde reljef „zaklanja pogled” sa drugih radara.

Radar GM-400 koji je nabavila Srbija smatra se trenutno najboljim radarom dugog dometa na svetu. Njegovim uvođenjem u operativnu upotrebu u Vojsci Srbije ispunjeni su najviši standardi u izvršavanju zadataka kontrole vazdušnog prostora, navođenja lovačke avijacije na ciljeve u vazduhu, usmeravanja artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva i pružanja navigacijske pomoći vazduhoplovima u nevolji. Štaviše, Srbija je prvi korisnik najmodernije verzije ovih radara čija je precizna oznaka „GM-403 alfa”.

Ovi radari otkrivaju sve vrste letelica, uključujući i one sa malom odraznom površinom, na daljinama preko 500 i visinama preko 30 kilometara. GM-400 može da otkrije više od neverovatnih 10.000 „tragova” na nebu, kako to kažu „vojinovci” u svojoj stručnoj terminologiji. Radar je otporan na ometanje, takođe može i da precizno pokazuje relativne koordinate između ciljeva, što je posebno važno prilikom navođenja lovačke avijacije.

Obuka koja se sprovodi obuhvata teoriju iz oblasti radarske tehnike i praktičan rad na sistemu, kada se uvežbavaju procedure u prikupljanju, obradi i distribuciji podataka radarskog osmatranja i rad tehničkog osoblja zaduženog za održavanje hardverskih i softverskih komponenti sistema.

Inače, podaci sa radara GM-400 se očitavaju pomoću tri displeja. Jedan je na samom radaru, na drugom je omogućen daljinski rad sa udaljenosti i do 500 metara, što je u ratnim uslovima izuzetno važno kako bi se u slučaju dejstva neprijatelja sačuvali životi onih koji rade na radaru u tom trenutku, a sa trećeg bi se moglo upravljati i sa više stotina kilometara ako postoji odgovarajuća telekomunikaciona infrastruktura za prenos podataka.

Sve u svemu, ovo je najznačajnija nabavka novih radara posle više decenija. Slavna 126. brigada VOJIN, koja je pre četvrt veka tokom cele Nato agresije na SR Jugoslaviju izvršavala svoje zadatke, još uvek ima i radare britanske i američke proizvodnje nabavljene još u vremenima nekadašnje JNA i pažljivo ih održava i koristi.