Opština Dečani pod istragom zbog imovine manastira Visoki Dečani

Manastir Visoki Dečani
Izvor: Kosovo Online

Osnovno tužilaštvo u Peći pokrenulo je istragu protiv Opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine, kojom je manastiru Visoki Dečani priznato vlasništvo nad 24 hektara zemljišta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pokretanje istrage za RSE potvrdio je glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći Agim Kurmehaj koji je rekao da je istraga započeta i da se u tom pravcu preduzima nekoliko radnji.

Pokretanje istrage dolazi skoro devet meseci nakon što je Ustavni sud Kosova poslao pismo tadašnjem glavnom tužiocu Aleksandru Ljumeziju u kojem se navodi da je „na tužilaštvu da preduzme mere“ zbog neizvršenja presuda, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima.

Odluku Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani opštinski organi Dečana ne sprovode već šest godina. Prema njihovim tvrdnjama ta 24 hektara zemljišta pripadaju društvenim preduzećima "Apiko" i "Iljiria", koja se nalaze u ovoj opštini.

Izvršni direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj kaže da je pokretanje ovakvih istraga od strane tužilaštva praksa kakve do sada nije bilo. On je izrazio sumnju da ova institucija ima pravni osnov za sprovođenje ovih istraga.