Vučić danas sa Erdoganom, jedna od tema razgovora verovatno i dijalog Beograda i Prištine

Vučić-Erdogan.jpg
Izvor: Danas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas pre podne u Istanbulu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, jedna od tema razgovora biće i nove turske investicije u Srbiju, a kako navode poznavaoci, nesumnjivo i dijalog Srbije i Kosova, prenosi Tanjug.

Predsednici Srbije i Turske će u Vahdetin palati, zvaničnoj rezidenciji turskog predsednika, tokom radnog doručka razgovarati o bilateralnim odnosima dve zemlje, ekonomskoj saradnji i odnosima u regionu.

Dvojica predsednika će pretpostavlja se, razgovarati i dijalogu Beograda i Prištine, kome je turski predsednik dao punu podršku u telefonskom razgovoru sa predsednikom Vučićem, nakon njegove (Erdoganove) izjave da Turska radi na novim priznanjima Kosova.

Rezultate današnjeg susreta, kako je rekao Vučić naši građani bi mogli videti za nekoliko meseci i godina ukazujući na to da će razgovarati o novim turskim investicijama koje su važne jer dolaze u vangradske i manje sredine.

Inače Vucic je pre dve nedelje, uoči ovog susreta, razgovarao je u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Turske Mevlutom Cavušoluom o unapredenju i daljem jacanju bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i Turske, kao i o regionalnim i medunarodnim pitanjima.

Vucic je, tada izrazio zadovoljstvo postignutim nivom bilateralnih odnosa, za koje je rekao da ih odlikuje intenzivan politicki dijalog, produbljena saradnja i medusobno poverenje i poštovanje , a ocenjeno je da "izuzetan licni i profesionalni odnos dvojice predsednika znacajno doprinosi razvoju politickih, ekonomskih i svih drugih veza izmedu Srbije i Turske".

"Investicije turskih kompanija u Srbiju u poslednje dve godine se intenziviraju sa perspektivom daljeg rasta", naveo je Vucic.

Inače, kada je reč o ekonomskoj saradnji dve zemlje, spoljno-trgovinska razmena iznosi više od milijardu i 300 miliona dolara, a u našoj zemlji posluje više od 800 turskih kompanija koje zapošljavaju oko 10.000 radnika.

Jedna od tema o kojoj će se sigurno razgovarati je izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, a turski predsednik je izrazio spremnost, kako je preneo predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, tokom posete Turskoj, da se potrudi da se prevaziđu nesporazumi u BiH u vezi izgradnje auto-puta Beograd, ali i da se i on lično i Turska angažuju u normalizaciji odnosa u BiH.

Vučić i Erdogan sastajali su se više od deset puta, a poslenji put njih dvojica su u Istanbulu razgovarali tet-a-tet u septembru prošle godine.

Erdogan je bio u zvaničnoj poseti u Srbiji 2017. i 2019. godine kada je sa predsednikom Vučićem, kako je naveo tada, postavio novi cilj o trgovinskoj razmeni koji podrazumeva razmenu od dve milijarde dolara kratkoročno, a pet milijardi dugoročno.