Vučić: Neka nam ne vređaju inteligenciju, razgovaraću sa zvaničnicima Velike Britanije 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u studiju TV Prva
Izvor: TV Prva

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da Srbija želi najbolje odnose sa Velikom Britanijom, ali da ne treba da nam vređaju inteligenciju saopštenjima ambasade te zemlje u Prištini koja je, nedavno prilikom upada specijalnih policijskih sanaga na Rosu navodno zbog sprečavanja šverca, podržala borbu protiv kriminala, prenosi Tanjug. 

On je, prilikom posete BIA povodom dana te agencije, upitao šta bi bilo da je Srećko Sofornijević, koji je upucan 13. oktobra u akciji Rosu, ubijen.

"Da li to znači da je akcija bila uspešna, ali se malo otela kontroli. U Glazgovu ću razgovarati sa britanskim zvaničnicima, kome je u interesu da na čokolade idu naoružani bojevim mecima", rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija sa Velikom Britanijom graditi dobre odnose, najavljujući da bi uskoro trebalo da putuje u Glazgov na veliki samit koji će okupiti 90 svetskih lidera, što će biti prilika da razgovara i sa britanskim zvaničnicima.

To, kaže, jedva čeka, jer je uvek imao izvrandene razgovore sa njima, ali i ponovo upitao kome je u interesu da neko ode sa puškama na gotovs i bojevom municijom na sever, zbog čokoladica.

"Šta ćete da im kažete, da nisu platili carinu, a oni da kažu da je za njih ovo ista država", dodao je Vučić.

Naveo je da je bilo nezvaničnih primedbi i razgovora, nakon njegove izjave da je u dešavanja na severu Kosova prošle sedmice umešan strani faktor, i da o tome ne može preciznije da govori, ali je poručio i zamolio zapadne partnere da ne podržavaju takve jednostrane i neodgovorne poteze Prištine, koje mogu da koštaju nečijeg života.

"Bio je neoficijelnih primedbi i razgovora, ali, meni je bilo dovoljno da kažem ljudima da samo pročitaju svoja saopštenja, da ne moraju da slušaju šta sam ja rekao", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li je bilo ili očekuje li da bude reakcije nakon te njegove izjave.

Vučić je podsetio da je čak i sam rekao da Srbija želi najbolje odnose sa Velikom Britanijom, što je tačno, budući da je mnogo uložio i ličnog autoriteta da imamo najbolje odnose sa Britanijom, koja nam je pomogla oko nabavke Astrazeneka vakcina i finansiranja izgradnje Moravskog koridora.

Saopštenje Ambasade sve govori

"Ali, pročitajte saopštenje Ambasade u Prištini, i sve će vam biti jasno. U njemu se kaže da je bas lepa, normalna i da podražavju tu divnu akciju protiv kriminala i korupcije. Na to ne možete ništa da kažete, osim - nemojte da nam vređate inteligenciju", rekao je Vučić.

To je, kaže, možda preterana rečenica, ali je iskrena, i veruje da je rekao istinu, jer čak i da se ostave po strani da neko osam puta upada sa automatskim naoružanjem, oklopnim vozilima iako nema pravo, tobožnji prekršaji za koje bi gonili ljude sa severa su veoma sporni.

"Sa njihove strane možda je to u redu, jer je Kosovo za njih nezavisno, ali sa naše nije, ni po Rezoluciji SB UN 1244 ne bi bilo u redu ni da prekršajne kazne izriču, jer je za te ljude jedina teritorija na kojoj žive, teritorija Srbije", rekao je Vučić.

Zato je poručio da, kada postoji takva vsrta konflikta, idejnog i realnog, kada je važno da se po svaku cenu izbegne eskalacija, takve poteze ne treba podržavati.

"Nemojte to da radite i podržavate i očekujete od nas da kažemo da je 'baš divno što ste upucali Srećka Sofronijevića'. To ne mogu i neću da kažem. Kako bi reagovala neka druga velika sila, da je bilo drugačije, da smo se mi umešali u njihove poslove. Šta bi bilo da je Sofronijević poginuo, rekli bi da se akcija otela kontroli… Molim vas da se bar malo udržite", rekao je Vučić.

"Provaljene akcije"

Vučić je istakao i da je juče i danas trebalo da se sprovede slična akcija u Gnjilanu i Uroševcu, da bi se pokazalo da je reč o akciji protiv korupcije, da bi napravili medijski trik i "ubedili nas da je ono bila akcija protiv kriminala".

"Ali smo ih provalili i sada je glavno pitanje odakle mi to znamo, važno je da se ne podržavaju tako užasno neodgovorne akcije, koje su mogle da koštaju nečijeg života", rekao je Vučić, koji je danas tokom posete BIA, obišao laboratorije i Operativni centar Beogradskog centra BIA.

"Ali, kada su čuli da znamo sad vode istragu kako to Vučić zna… I sad je najveći problem u Prištini kako smo znali”, rekao je Vučić dodajući da nije realno da tuđe bezbednosne službe imaju bolja saznanja od srpske na Kosovu.
Zato je, ponavlja, važno da se čuva mir i da se ne podržavaju neodgovorne akcije koje su mogle da koštaju nečijeg života.

"Da se izvinjavam zbog emocije, možda mogu, ali zbog reči ne mogu i neću i zato molim partnere sa Zapada da se ponekad uzdrže", rekao je Vučić

Vučić je podsetio tokom posete da je za vreme NATO bombardovanja 1999. godine bila uništena laboratorija BIA, ali da je ona sada još lepša i bolje opremljena nego stara.

Dodao je da se tu sve radi za potrebe BIA, na primer, analiza vrste eksploziva, droge i sve drugo što je potrebno, kao i za pravosudne organe.

Predsednik je istakao da, pored sofisticirane opreme, tu rade ljudi sa veoma velikim iskustvom.

"Džaba oprema da nema vas i u najrazvijenim zemljama zapada nema ovakve laboratorije", dodao je Vučić.

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) danas obeležava svoj dan - 122. godišnjicu od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i 19 godina od osnivanja BIA, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.
Vučić i direktor BIA Bratislav Gašić položili su prethodno venac ispred memorijalnog zida u znak sećanja na poginule pripadnike Agencije.

Bezbednosno-informativna agencija danas obeležava svoj dan - 122. godišnjicu od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i 19 godina od osnivanja BIA, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Vučić i direktor BIA Bratislav Gašić položili su prethodno venac ispred memorijalnog zida u znak sećanja na poginule pripadnike Agencije.