Vučić: Naši preci na Kosovu branili civilizaciju, kulturu, iskonske evropske i srpske vrednosti

Aleksandar Vučić
Izvor: Printskrin/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručuje vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Predsednik Aleksandar Vučić je, u obraćanju, istakao da je Vidovdan za srpski narod putokaz čiji sjaj pratimo i koji omogućava našem narod da preživi.

"Bez njega, uz istoriju kakva je bila naša, odavno bismo se utopili u veće narode ili rasuli u sitna plenmena", rekao je Vučić.

Dodali da su naši preci na Kosovu branili civilizaciju, kulturu, iskonske, ili, kako bi to danas nazvali evropske - ali i, naglasio je, srpske vrednosti.

"Vekovima svakog 28. juna odgovaramo na isto pitanje - da li slavimo pobedu ili poraz?. Od generacije do generacije, od politike do politike odgovori se menjaju. Zanimljivo i uvek baš na Vidovdan srpski narod je imao priliku da sve vidi. Za nas je Vidovdan najprecizniji način za merenje vremena. Kako je rekao vladika Nikolaj: "To je naša narodna golgota, ali u isto vreme i naše narodno vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono nam je dalo galeriju viteza vere koji vrede više od galerija mermernih kipova. Naši preci su na Kosovu branili civilizaciju i kulturu, iskosne i evropske, srpske vrednosti. Na Vidovdan se u crkvama obavljaju pomeni za sve Srbe nastradale. Među odlikovanima imamo i premijera carska vlade Japana, višestruke prvake sveta. Ovim putem im se zahvaljujemo na širenju i promovisanju najvrednijih tekovina naše kulture", rekao je Vučić.

Predsednik je još jednom naglasio koliko je značajan današnji praznik i odličja koja se dodeljuju za uspeh.

"Vidovdan mora da bude simbol koji nas tera da stvaramo nove simbole, život iz kojeg stvaramo novi život. Ono što u vidovdanu treba da tražimo jeste naša budućnost. To je još jedan od razloga zbog kojeg vam dodelujemo danas ova priznanja", dodao je predsednik.

Ne postoji veća odgovornost

"Ne postoji veća čast dva puta za redom u prvom krugu dobiti tako veliko poverenje, ali ne postoji ni veća obaveza ni odgovornost od te. I danas na Vidovdan kada razmišljam o tome, i pitam se da li nam je važnija hrabrost ili mudrost, i kada ste u svakoj reči koju sam izgovorio videli sva pitanja sa kojima se suočavamo. Je li nam danas potrebnija hrabrost da čuvamo naše, ili mudrost. Ili nam je do određene mere potrebno i jedno i drugo, da sačuvamo nezavisnost i samostalnost u razmišljanju. Ja znam koliko danas nije popularno da se o tome govori, i mnogi govore samo o hrabrosti, a ja bih samo rekao da kada delimo plate i penzije, ljudi moraju da znaju da to imamo zahvaljujući mudrosti i pameti, i pogledu usmerenom u budućnost", kazao je Vučić.

Predsednik dodaje da on stalno govori o evropskom putu Srbije, iako je to nepopularno, da bi imali budućnost za našu decu.

"Ali njima moramo da kažemo da imamo svoje mišljenje i samostalnost. Pa valjda je to Evropa, različitost i pravo na drugo mišljenje. I zato želim da poručim našem narodu u celom svetu, da niko ne može da sruši naše narodno jedinstvo, imamo isti jezik i kulturu, imamo Vidovdan, praznik nad praznicima koji će uvek da nas okuplja. I kada nas na Vidovdan napadne neko naš, ne odgovarajte, nego reagujte mirom i strpljenjem", rekao je on.

Vučić kaže da moramo danas da gledamo i druge narode koji žive sa nama, u našoj zemlji, i da imamo najbolji odnos prema našoj braći Mađarima, Rusinima, Romima...

"Jednako smo siromašni i bogati, jednako mislimo kako ćemo ovu zimu da preživimo. I zato danas hoću da im kažem da ćemo znati da prebrodimo sve teškoće, i da će Srbija biti uspešna zemlja koja će čuvati svoju samostalnost, i da ćemo čuvati Srbiju koja će biti na Evropskom putu, ali nikome neće dati da ugrozi njenu nezavisnost", zaključio je predsednik.

On se zahvalio svim laureatima, i rekao da je pred njima velika odgovornost da nastave da podižu našu zemlju.

"Ono što se danas na Vidovdan vidi bolje nego ikada je da Srbija korača brže, i da Srbiju nije lako zaustaviti na ovom putu. A ako smem da biram biraću put mudrosti umesto velike kuraži, zato što želim da nas ima više i da brže napredujemo. A verujte mi i kada se javno odričem velike kuraži, neće je biti manje nego što su nas preci zadužili. Neka živi jedinstvo srpskog naroda, i naša prelepa Srbija", zaključio je predsednik i pozdravljen je gromkim aplauzom.

Dodeljena 32 ordena

Na stolu se nalaze 32 ordena, među kojima i orden Republike Srbije na lenti. Taj orden će dobiti japanski premijer Šinzo Abe, zbog, kako se navodi, očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja odnosa dve zemlje.

Tu su i Karađorđeva zvezda prvog drugog i trećeg stepena, zatim medalja za zasluge i za hrabrost.

Među odlikovanima su i akademik Vasilije Krestić, zatim sportisti kao što su selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, tu je i selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić, glumac Miloš Biković, britanski glumac Rejf Fajns, operski pevač Andrea Bočeli, zatim fado pevačica Mariza, ali i dvojica vatrogasaca koji su spasili trogodišnje dete iz šahta punog vode.