Vučić: Odbio sam predlog Kvinte i EU, jer ne dozvoljavam poniženje Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Izvor: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odbio predlog za kompromisno rešenje za situaciju na severu Kosova, koje je dobio od zemalja Kvinte jer je, kako kaže, sit politike svršenog čina, prenosi Tanjug.

Na konfereniciji za medije nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić je kazao da su tokom jučerašnjeg dana, a i jutros u razgovoru sa predstavnicima Kvinte i da je dobio predlog kako bi trebao da izleda kompromisno rešenje.

"Preuzeo sam tu odgovornost na sebe i odbio sam taj predlog, jer nije kompromisno rešenje, jer bi unižavalo Srbiju. To je rešenje kojim bi 70 odsto onoga što su nameravali da rade Albanci hteli da rade na administrativnoj liniji oni bi zaboravili, ali bi uveli 20 do 30 odsto mera i to bilo kompromisno rešenje i to sam odbio", rekao je Vučić.

Ponovio je da je "sit politike svršenog čina" i poručio da tako ne može da se razgovara sa Srbijom.

Vučić je istakao da su i članovi Saveta za nacionalnu bezbednost podržali njegovu odluku.

"EU nudila povlačenje Rosu uz uslove koje sam odbio"

Da je Srbija prihvatila uslove koji su joj traženi odmah bi se povukle Rosu jedinice, ali mi te uslove nismo nismo prihvatili, rekao je Vučić.

Vučić je naveo odgovarajući na pitanje šta su tačno nudile EU i Kvinta, rekao da Srbija traži da se jedinice Rosu povuku bez njihovih uslova.

"A to što oni nude bi značilo da treba da budemo srećni i zadovoljni i da vičemo kako je divno rešenje što će da nam daju proba tablice i da nam stave stikere. Ne bi nam ubuduće oduzimali tablice, pustili bi sa KM i PR. Srpske tablice sa Kosova bi pustili kao svoje građane, ali građane centralne Srbije ne. Uzeli bi zlatnu sredinu, malo čak kao navijali za nas a da ovi mogu da ostvare svoje ciljeve", precizirao je Vučić.

A to bi se, kako je rekao,o predstavljalo kao kompromis.

"Ne može. Poštujemo mi dobru volju EU, čestitamo mi njima na svemu tome, ali te šibica fazone koje Albanci pokušavaju da nam prodaju to ne može", bio je izričit Vučić.

Dodao je da je izabrao da kaže ne na takve ponude, iako mu je uvak lakše da kaže da.

косовац
21. Septembar 2021.
Nista ti nisi odbio u obracabju poske sednice za nacionalnu bezbednost o svemu si pricao samo o problemu sa tablicama nisi iskorisrio si obracanje za licnu promociju, reci narodu da si nemocan i da ste prihvatili nezavisno Kosovo* dosta je zamajavanja i lopovluka na ime i na Kosovu.
Miodrag iz Peći
21. Septembar 2021.
Ako mi sa KiM možemo na KiM sa tablicama koje nam izdaje Srbija možemo nesmetano da idemo u svoj zavičaj besplatno i bez stikera onda je to u redu i u interesu je Srba sa KiM. Plaćanje 5 evra bi u tom slučaju najviše pogodilo Albance iz Preševa i Bujanovca. Još kada bi oslobodili plaćanja tranzitnim putnicima sve bi bilo u redu. Mi bi naplaćivali takse vozilima sa tablicama RKS a Kosovo * onima sa srpskim tablicama. Uostalom, od kako znam za sebe svaki putnik koji ulazi u Tursku plaća 10 evra prilikom ulaska. Naravno da bi ukidanje stikera i sa jedne i sa druge strane bilo najpovoljnije ali na nečemu treba da insistiramo a to je da nikada više ROSA ne sme na Severno Kosovo što je važno za sigurnost Srba i ostalih građana.