Vučić: Predstavnici Prištine želeli da nas nateraju da napustimo razgovor

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas na konferenciji za medije da će sednica Narodne skupštine Srbije na kojoj će biti detaljno razmotrena pitanja vezana za situaciju na Kosovu biti održana 22. juna.

"Posle prospavane noći mogu sa sigurnošću da kažem da su iz Prištine došli da traže priznanje nezavisnosti", rekao je  Vučić govoreći o jučerašnjim pregovorima u Briselu.

"Rekao sam ovo jer mogu da potvrdim da su oni koji su došli u ime prištinske strane želeli da nas nateraju da napustimo razgovor. Sve što su radili, tražili i govorili značilo je da žele da izbegnu dijalog", navodi Vučić.

Predsednik je dodao da je razgovor vodjen o samo jednoj temi - o nestalim osobama.

"Mi smo do sada ispitali 21 lokaciju. Na četiri smo pronašli tela ubijenih Albanaca. Ništa nismo krili, odgovorili smo svima i krenuli na posao. Poslednja lokacija je Kiživak, gde su pronađeni ostaci 11 tela. Za dva DNK analizom utvrđeno je da su Albanci. O tome smo obavestili albansku stranu", naveo je Vučić. 

Naveo je da smo mi tražili pretragu više lokacija, od kojih je jedna Košare, ali da nikakva informacija nije dobijena, kao ni za Lapušnik 2013, Dojnice 2013, Javor Suva reka 2020..

"Mi želimo da postignemo dogovor o pitanju nestalih, to je civilizacijsko dostignuće, ail treba da se izborimo sa tim da Priština nama i međunarodnim instiucijama omogući prilaz na KiM kako bismo izvršili određena iskopavanja", dodaje Vučić.

Prema njegovim rečima, kada je juče u Briselu dogovoreno kako da se pristupi pitanju nestalih, albanska strana je rekla da to nije suština nego da se smeni Veljko Odalović.

"Kako je moguće da vi odlučujete ko će biti sa naše strane", bilo je pitanje kojim je uzvratio srpski tim.

Predsednik je rekao da je bio iznenađen tim zahtevom Prištine i da je možda uvredio Aljbina Kurtija svojom reakcijom na taj njihov zahtev. Otkrio je da mu je Besnik Bisljimi rekao da neće da dozvoli iskopavanja na Kosovu, da ljudi ne bi mislili da su Albanci činili zločine.

"Mi ne želimo da krijemo i štitimo bilo koga ko je činio zločine. Ali hoćemo da se sazna gde su žrtve, bilo Srbi ili Albanci. Mislim da je to važno za uspostavljanje poverenja između Srba i Albanaca", naveo je  predsednik.

Govoreći o tome kako je izgledao dijalog sa Kurtijem, Vučić je naveo da je Kurti deset puta rekao „priznanje Kosova“ i da je onda ponavljao: kada, kada, kada...


„Na to je dobio samo jednom čvrst i jasan odgovor - nikada", naveo je predsednik Srbije, dodajući da je Kurti mislio da Srbija mora da prihvati ono što oni kažu i da se deset puta pozvao na američkog predsednika Džozefa Bajdena i ono što je on napisao u svom pismu.

Kako je rekao Vučić, on je na sastanku istakao da je Srbija nezavisna zemlja, da ima drugačiji stav prema Kosovu u odnosu na SAD i da ga neće promeniti.


"Tada je Kurtijeva reakcija bila još žešća. Govorili su kako se mi naoružavamo zbog njih, što nisam imao potrebe čak ni da demantujem, iako je bilo besmisleno to što priča. Srbija ima prava da se naoružava, ojačava, da se štiti i odvraća eventualnog neprijatelja", naveo je Vučić.

Kako je dalje preneo, prištinska strana je potencirala to što Beograd kupuje vojnu opremu od Rusa, na šta se on nadovezao rekavši da se kupuje i od Francuza, nešto i od Španaca, i da na to predstavnici Prištine nisu znali šta da kažu.

 

 

Moi
16. Jun 2021.
Bravo Kurti
shqiptar
16. Jun 2021.
Bravo prevarnti Kurti ha ha hs
Zoran
16. Jun 2021.
Kao da ih ne znamo.
Rudi
16. Jun 2021.
Bravo Z. Kurti