Vučić: Sa Salivenom sam razgovarao i o KiM

Vučić u Njujorku
Izvor: Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džejmsom Salivenom bio jedan od najznačajnijih sastanaka koje je imao u SAD, jer se radi o drugom najvažnijem čoveku SAD, kao i da je jedna od tema bilo pitanje Kosova.

On je, rekao novinarima da je razgovor bio otvoren i iskren i da kada je takav mora da donese dobrobit.

"Razgovarali smo o svim važnijim pitanjima, o KiM, o regionu. Važno je, upoznali smo se, on je budućnost američke politike. Dugo je trajao sastanak, pričali smo i o ekonomiji, političkim pitanjima, stremljenjima Srbije u regionu, Kosovu. Po pojedinim pitanjima se nije lako usaglasiti. Razgovor je bio otvoren i iskren, a kada je takav razgovor uvek mora doneti neku dobrobit", rekao je Vučić novinarima.

Vučić kaže da je Saliven na takvom je mestu da on odlučuje o ključnim pitanjima u svetu.

"Sva pitanja smo pretresli. Ja sam govorio koji su stavovi Srbije, i dogovorili smo se da zajednički pojačamo ekonomsku aktivnost između Srbije i SAD. Obojica smo zadovoljni što Rivian dolazi u Srbiju. Kada jedan Džejk Saliven zna da Rivian dolazi u Srbiju, to nešto znači", rekao je on.
 
Prema njegovim rečima Saliven je znao mnogo više od onoga što je on rekao u govoru pred UN, i naglasio da je to čovek velike inteligencije, i izuzetno informisan.

"Ja to retko kažem. Sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem sam razgovarao o poštovanju teritorijalnog integriteta. Sastanak je trajao nekih 20 minuta. Imaćemo sastanak i sa Gvinejom Bisau i Nigerom, predsednikom Kongoa možda. Večeras imamo i Svetski ekonomski forum, verujem da će tamo biti i Dmitro Kuleba, saudijski i mnogi drugi lideri", rekao je on i dodao da će sutra uveče po srpskom vremenu završiti posetu SAD.
 
Vučić je rekao da se sastao i sa predstavnikom Kine i da je Salivena izvestio i o stavu Srbije prema saradnji sa Kinom, i njihovim investicijama u Železaru.

"Govorim ono što uvek govorim. I za govornicom UN nisam krio ništa. Imali smo dobar i srdačan razgovor ja i gospodin Vang Ji, imaćemo uvek. Mislim da je to važno da čuvamo našu poziciju i dobre odnose sa NR Kinom", rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše svoj govor na 77. zasedanju Generalne Skupštine UN on je kazao da je privukao pažnju jer je je bio drugačiji, i zato što se "neko mali drznuo da kaže istinu".

"Sinoć su mi čestitali šefovi nekih velikih misija. Izašli su iz sale da mi čestitaju i da kažu da tako nešto nisu čuli 10 godina. A ja sam samo rekao šta mislim", rekao je Vučić.

Vučić ističe da je on tokom govora strastveno i argumentovano branio našu poziciju, i svima smo pokazali "da nismo šaka zobi koju može svako da pozoba".

"Oni sada svi znaju da smo mi pokazali taj narativ jedinstva u borbi za teritorijalni integritet. Jer smo podsetili na neke stvari kojih ne žele rado da se sećaju, kada je u pitanju poštovanje teritorijalnog integriteta i Povelje UN. Nije to pitanje snage, već sam narativ i priča teže prolazi ako neko postoji da ih podseti kako su poštovali Povelju UN nekoliko decenija ranije", rekao je on.

Kako je rekao upravo zato će velike sile ići na to da što pre reše kosovski čvor.

"Ali imamo li izbora. Da izađem da pričam o ekologiji, pa ne mogu, kriza je na Kosovu. Nestašice hrane i energenata su tu. Ne mogu da pričam besmislice. Nije taj govor mač sa dve oštrice, već naša pozicija uopšte. Mi ne možemo da umilostivimo nikoga ćuteći. Tek tada bi se kao orlušine ustremili na nas. A sada vide da smo mali, ali spremni da se borimo", rekao je Vučić.

On je objasnio i da je tokom govora iznosio činjenice.

"Neki su srećni zbog toga, neke od najvećih zemalja sveta. A neki i nisu srećni. A moje je da radim za građane Srbije. Da li su oni srećni ili nisu, šta to mene briga", rekao je on.

Govoreći o uskliku "Živela Srbija" kojim je završio sinoćni govor, Vučić je rekao da se neki stide što je to uradio.

"Smejali su se neki politički protivnici, jer se oni podsmehuju svojoj zemlji, stide se toga što su iz Srbije. A ja se ne stidim. Ako Zelenski može da kaže 'Slava Ukraini', a što mene da bude sramota da kažem 'Živela Srbija'. Pa ja sam ponosan na to", rekao je Vučić.

Na pitanje o dokumentu kojim se predlaže "rešenje" za Kosovo, koji je stigao od Nemačke i Francuske, a čije postojanje Brisel negira, Vučić je rekao da je čitao taj dokument

"Jesam li ja lud? Čitao sam nepostojeći papir. Nisam hteo da primim papir, pošto ako bi se pojavio u javnosti oni bi rekli da sam ja kriv. E ovako to ne mogu da urade", rekao je Vučić.

On je dodao i da Srbija ne bi da ratuje, da razume stavove Prištine, i da se "divi snazi njihove vojske i oružja".

Istakao je i da se neće u Srbiju vratiti sa ohrabrenjem, već sa duhom čoveka koji je spreman da se bori za svoju zemlju.

"Da zaštitimo svoje interese, da dovedemo nove investitore. Mi smo svoj posao pošteno i odgovorno obavili. Ja mislim da ovde niko nije imao tako dug sastanak sa gospodinom Salivenom. Jel to lako ili jednostavno? Pa nije, ali nema kuknjave. I da li sam srećan i vidim nešto lepo na vidiku? Ne. I stalno me pitaju ima li nešto lepo. Pa nema, u svetu se ništa lepo ne dešava. U Srbiji ima lepih vesti, raste minimalac, povećanja plata i penzija. Ali u svetu će biti samo sve teže. A govorili su da sam drama kvin, ludak. A na kraju se sve ispostavilo kao istinito", zaključio je on.