Vučić: Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK uvođenje verbalnog delikta i dodatno šikaniranje Srba

Aleksandar Vučić
Izvor: Tanjug

Užasna je za nas vest najavljeno donošenje Zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK u Prištini, jer je to uvođenje verbalnog delikta, zabrana drugačijeg mišljenja i dodatno šikaniranje i maltretiranje Srba, poručio je predsednik Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.

On je dodao da je na to upozorio i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i zamolio ga da to uzme u obzir.

"Ako je suština da niko ne sme da misli svojom glavom, srpskom glavom, već da bude saglasan sa onima u Zagrebu, pa da idemo da slavimo 'Oluju', sa onim što kažu u Sarajevu, da Ćopić ili Šantić ne moraju da imaju ulicu, ili sa onima u Prištini o sukobu 1999. godine... To nema nikakvog smisla", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da će se videti kako će Brisel da reaguje, dodajući da to pitanje ima i značajne unutrašnje konotacije u samoj Prištini.

"Ali, kada vidim da dolaze na razgovore i dobijaju podršku dela međunarodne zajednice, vidim da je smisao svega da Srbija prizna Kosovo. Onda nam to i kažite, da nećete da razgovarate i da je to smisao svega. Čekam samo da nam to u nekom momentu kažu", rekao je Vučić.

Dodao je i da je predlog Beograda, u poslednjoj rundi razgovora o ekonomiji, bio da na robi koji se uvozi na Kosovo piše Srbija, bez Republika Srbija, ali da ne dolazi u obzir da na robi koja stiže sa Kosova piše Republika Kosovo.

"Želeli smo da razgovori budu suštinski, ne formalni, da se time rešavaju problemi, a ne da neko samo čeka da prođe vreme kako bi nam izporučio zahtev koji bismo morali da prihvatimo ili odbijemo i budemo prokazali od svih", rekao je Vučić.

Usledile su floskule i sve se pretvorilo u birokratske norme, dodao je Vučić i ponovio da Beograd želi ekonomsku saradnju, jer je za nas važno da se poštuju četiri ključne slobode - protoka ljudi, robe, usluga i kapitala.

Jasna poruka Srbima na Kosovu da su nepoželjni

Najavljeno donošenje zakona o zaštiti vrednosti OVK u Prištini je vrlo loše za Srbe na Kosovu, pošto će biti izloženi vrlo velikom pritisku, ocenio je Vučić i istakao da će Srpska lista tome morati oštro da se suprotstavi.

"Verujem da ćete već danas popodne ili sutra imati informaciju od Ðurića, jer Srpska lista će tome morati vrlo oštro da se suprostavi", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije ističe da su takvi zakoni poruka da ne žele da vide Srbe koji žive na Kosovu i da je to jasna poruka srpskom stanovništvu..

"Mislim da je to čak i američki ambasador Kosnet dobro primetio", dodao je Vučić.

On je podsetio na hapšenje Ivana Todosijevića, zbog reči da je OVK činila zločine.

"Ivan Todosijević je jedan vrlo hrabar i porodičan čovek, momak iz Zvečana, znam koliko se mučio i koliko mu je to teško padalo i mogu da zamislim kako će to teško pasti drugim običnim ljudima", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će Srpska lista morati da preduzme određene mere tim povodom.

Hdz
07. Avgust 2020.
Ovaj je start eh sta qesh da vidish