SAD i Nemačka: Zakon o zaštiti OVK udar na demokratiju

amerika eu kosovo
Izvor: Glas javnosti

Diplomatski predstavnici nekoliko zapadnih zemalja u Prištini izrazili su danas protivljenje Nacrtu zakona o zaštiti vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova, tvrdeći da se njime podrivaju sloboda govora i napori da se osigura pravda, prenosi RTS.

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti OVK na dnevnom redu je današnje sednice kosovske skupštine.

Američki ambasador Filip Kosnet oglasio se po drugi put u poslednjih sedam dana, rekavši da su mnogi žitelji Kosova privatno preneli američkoj ambasadi da se ne osećaju bezbedno da bi javno govorili o zakonu o Oslobodilačkoj vojsci Kosova zbog "emotivno nabijene atmosfere" koju nosi javna rasprava o OVK.

"Zamislite koliko bi se građani suzdržavali kada bi zakon bio usvojen", naveo je Kosnet u autorskom tekstu objavljenom tim povodom u prištinskoj štampi.

"Verujem da ovaj zakon, bez obzira na ciljeve, nije u skladu sa opredeljenjem za osnovne slobode koje su u srži ustava Kosova. Usvajanje zakona, u sadašnjem obliku, oslabilo bi kosovsku demokratiju", napisao je Kosnet.

I u ambasadama Nemačke i Švajcarske reagovali su protiv nacrta zakona.

"U demokratskom društvu ne bi bilo dobro gušiti rasprave ograničavajući ih krivičnim zakonom", napisao je nemački ambasador Jorn Rode.

Švajcarska ambasada je saopštenjem izrazila zabrinutost da bi zakon mogao da potkopa slobodu izražavanja, i pozvala kosovske lidere da pronađu druge načine da pokažu poštovanje prema OVK.

"Predloženi zakon može da izazove zastrašivanje kod nekih građana Kosova i ometa druge procese usmerene na suočavanje sa prošlošću", navode iz Ambasade Švajcarske.