Vujačić i Krstić: Hil nije donosio odluke u Rambujeu

Milan Krstić i Ivan Vujačić
Izvor: N1

Bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić i Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu saglasili su se da Kristofer Hil, koji je nominovan za novog ambasadora SAD u Srbiji, nije donosio odluke u Rambujeu, prenosi N1.

Vujačić navodi da Hil poznaje aktere i situaciju. 

"Biće mu potrebno vrlo kratko vreme da reaktuelizuje svoja znanja i da se prilagodi ovim događajima ovde. Jedan od prioriteta Bajdenovih je da bude u saglasnosti sa EU", kaže Vujačić. 

On očekuje da će aktuelni ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri verovatno biti do septembra ili do ovog leta u punom kapacitetu u Srbiji.

"Ne bih rekao da odlazi, ide verovatno nekom regularnom smenom. Iznenađen sam delimično jer je Kristofer Hil već bio penzionisan, a nisam jer Bajden izvlači ljude koje poznaje iz Senata", kaže Vujačić.

Vujačić je mišljenja da su Amerikanci ovde u funkciji pomaganja ovom regionu da uđe u EU.

"Pod uslovom da vlade sprovode reforme i ne stvaraju nestabilnost, da situacija bude stabilna, da ne bude novih konflikata i da vlade napreduju kroz te reforme", kaže Vujačić.

Krstić je rekao da Hil nije čovek koji ima samo jednu temu u svojoj agenda, a komentarišući princip „štapa i šargarepe“, kaže da bi u ovom slučaju ekonomski element mogao da bude prateći deo „šargarepe“.

"I vrlo bliski bilateralni odnosi sa SAD koji bi mogli da uslede kao posledica rešavanja kosovskog pitanja", kaže Krstić.

Krstić je istakao da je Hil u Rambujeu pokušavao koliko toliko da komunicira sa stranama.

"Tek kad je došla Madlen Olbrajt, onda je bilo potpisaćete ili će biti bombardovanja. Nije baš Kristofer Hil bio najveći jastreb u toj priči, Hil je figurirao za nekoga ko je bliži Ričardu Holbruku. Prevashodno je uticaj Madlen Olbrajt na to da to ne budu pravi pregovori", kaže Krstić.

Vujačić se saglasio sa ovim i dodo da je "Rambuje već bio kraj nečega".

"Do njega nije trebalo ni da dođe, i kad je došlo, moglo je da se nagađa šta će tu da se traži. Sam Rambuje je bio takav kakav jeste, nije Hil taj koji je donosio odluke, to je išlo iznad njega", kaže Vujačić.

Vujačić dodaje da će Hil koordinirati politiku i sa drugim ambasadorima Amerike u regionu.

"Gledaće širi kontekst, na kraju on je dosta upoznat sa tim širim kontekstom", rekao je Vujačić.