Vujinović: Dodatne snage Nato na Zapadnom Balkanu - “poruka na dve adrese”

Nikola Vujinović
Izvor: Kosovo Online

Istraživač studija bezbednosti Nikola Vujinović ocenio je za Kosovo onlajn da je raspoređivanje dodatnih Nato snaga i teškog naoružanja na prostor Zapadnog Balkana “poruka na dve adrese”: Moskvi, ali i Beogradu i Banja Luci.

“To su poruke na dve adrese. Prva poruka jeste Moskvi, ovo je naša teritorija, nemate tu šta da tražite. S druge strane, imajući u vidu poslednje događaje na Kosovu i Metohiju, to je “protočni bojler” za Ukrajinu. To teško naoružanje veoma brzo može da se premesti dalje na Istok”, izjavio je Vujinović za Kosovo onlajn.

Naglašava da je Nato slanjem dodatnih trupa i naoružanja istovremeno poslao “političku poruku” Srbiji i Republici Srpskoj.

“Na ovaj način žele da pokažu da stoje iza tih ‘drugih strana’ u regionu. Srpska vojska je dovoljno sposobna i taktički spremna da čim vidi takve promene mora i ona da se menja, što daje mnogo mogućnostima svima u regionu da osude pokrete srpske vojske. Vojna vežba ‘Vihor’ koja je nedavno održana na Pešterskoj visoravni nije slučajno bila baš u tom trenutku imajući u vidu da je neposredno pre toga došlo do tog pojačanja snaga Natoa”, smatra Vujinović.

Dodaje da je istovetna poruka poslata i Republici Srpskoj.

“Sećamo se da je u vreme izbora u RS došlo do nadletanja američkih aviona pod izgovorom da je zbog Ukrajine, ali očigledno je da je baza Zemunik kao sada glavna avio Nato baza u regionu sve punija i punija pilotima, helikopterima i avionima. To je jasna poruka Srbiji da se ‘opameti’ zato što njena sadašnja politika nije prihvatljiva za SAD, odnosno kolektivnom Zapadu”, smatra Vujinović.

Skeptičan je da može da dođe do sukoba na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da će mnogo toga zavisiti od ishoda rata u Ukrajini.

“Dominantno će da zavisi od činjenice kako će se razvijati ukrajinski konflikt. Ako se bude nastavilo ovim tempom gde ruska vojska uz sve napore uspeva da zauzme nekoliko ulica u nekoliko dana daleko su sukobi na Balkanu. Prosto ne postoji realna snaga koja može da ratuje protiv srpske vojske danas, a Nato ne bi ulazio u tu avanturu još jednom”, kaže Vujinović.

U suprotnom, naglašava, sve je moguće.

“Ako ruska vojska nekim čudom, sposobnošću veoma brzo počne da osvaja velike komade teritorije Ukrajine ne bi me čudilo da se dogode sukobi barem niskog intenziteta pre svega u ovim državama koje imaju probleme, poput Severne Makedonije i Kosova zbog lošeg odnosa prema srpskoj zajednici i lošim odnosima albanske i makedonske zajednice koje su pokrivene tim ‘prekrivačem’ Natoa”, naglašava ovaj stručnjak.

Na tvrdnje da je sukob na Balkanu zapravo u svakoj opciji najviše u interesu Moskve, Vujinović kaže da je to besmislena tvrdnja.

“Ne vidimo ni jedan potez Moskve koji dovodi do povećavanja nesigurnosti u regionu. Treba pratiti činjenice. Nije Moskva dovela nove snage u region, već Nato. Nisu elite koje suštinski uzročnik problema kao što su Kurti, Plenković ili Bećirović u BiH, nisu postavljeni od strane Moskve, već od strane nekih drugih aktera. To je po mom mišljenju izgovor za delovanje”, ocenjuje.

Vujinović smatra da ključne uzroke treba tražiti u činjenici da je Srbija okružena zemljama Natoa pa se u mnogim situacijama čini da se događaji odvijaju po onoj narodnoj “kadija te tuži, kadija te sudi”.

“Ono što je veliki problem i što bi trebalo konstantno, a naravno razumem da država i naša spoljna politika ne može biti toliko otvorena, a treba isticati, jeste činjenica da mi ovde u regionu imamo narodsku ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’. “Sve elite u regionu, osim u Srbiji su pod Nato kontrolom i na taj način one odlučuju šta će. Da li iko veruje na ovom belom svetu da Aljbin Kurti sam odlučuje šta će da uradi. Verujem da u to ne veruje ni njegova supruga, a kamoli bilo ko od nas”, zaključuje Vujinović.