Vukosavljević: Priština da se posveti svom kulturnom nasleđu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom, kako kaže, drske provokacije na ostacima pravoslavne crkve na Novom Brdu, izjavio je da bi bilo dobro da se prištinske vlasti posvete proučavanju, obradi i predstavljanju sopstvenog kulturnog nasleđa, umesto što pokušavaju da otmu i prisvoje srpsko, piše Tanjug.

"To je jedan vrlo, vrlo zahtevan poduhvat, da ne kažem nešto drugo, i ja im u tom pogledu želim svaki uspeh", istakao je ministar.

Naveo je i da postavljanje albanske zastave neće pomoći Prištini da promeni činjenicu da je reč o srpskom srednjovekovnom nasleđu, kao i da će Vlada Srbije i Ministarstvo kulture pružiti svaki mogući otpor pokušaju simboličnog ili faktičkog otimanja srpskog kulturnog nasleđa na KiM.

Katolička misa koja je održana na ostacima crkve Svetog Nikole na Novom Brdu, predstavlja akt provokacije, a nema veze sa njenom obnovom, navodi Vukosavljević i dodaje da niko od predstavnika Srba nije učestovao u obnovi te crkve koju je pokrenuo UNESCO, jer je to kako on navodi, malo složenija situacija i postoje određene procedure.

"To nije tender gde se prijavljuju građani i građevinski operativci, nego to mora da rade stručne službe u skladu sa vrlo strogim međunarodnim propisima. Mislim da i naši stručnjaci učestvuju u izradi projektne dokumentacije", kaže Vukosavljević.

On je podsetio da se obratio Vatikanu povodom održavanja mise u pravoslavnoj crkvi na Novom brdu na KiM i da je u pismu zatražio da i papu obaveste da je reč o srpskoj pravoslavnoj crkvi na Novom Brdu i da služenje mise od strane albanskog katoličkog klera ne doprinosi ni istorijskom kvalitetnom odnosu SPC i Vatikana, kao ni odnosima dve države.

"Ni Vatikan nije priznao Kosovo, naravno ni Srbija, tako da su ti odnosi u svojim temeljima razumni. Međutim, u pismu koje sam napisao kardinalu ističem da je neophodno da Vatikan reaguje i da skrene pažnju da se na taj način ne doprinosi dobroj atmosferi ni na KiM, a ni šire", zaključuje ministar.

U pismu je, dodaje, naveo i da u neposrednoj blizini SPC na Novom Brdu stoje ostaci katoličke bogomolje i da tamo postoji rimokatoličko kulturno nasleđe koje je sada u lošem stanju, ali može da bude rekonstruisano i da služi verskim potrebama i albanskih rimokatolika i drugih.