Vuletić: Glasanje o Rezoluciji “rvanje” Zapada i ostatka sveta, proizvešće “lančanu reakciju” u regionu

Vuletić
Izvor: Kosovo Online

Sociolog Vladimir Vuletić izjavio je da će glasanje u Generalnoj skupštini UN predstavljati svojevrsno “rvanje” i pokazati odnos snaga između Zapada i takozvanog suverenističkog bloka zemalja, ali da je najviše zabrinut što bi usvajanje ovog dokumenta moglo da proizvede “lančanu reakciju” u regionu u odnosu prema Srbiji.

“To će biti na izvestan način, iako se o tome sada ne govori, jedna vrsta rvanja između Zapada i ovih, suverenistički orjentisanih zemalja kao što su Rusija i Kina. U tom smislu, mada to sa nama nema direktne veze, jer smo tu jezičak na vagi koji će pokazati kako stvari stoje u svetu. Tome se ne radujem i više bih voleo da nismo tu, ali takva je sada situacija”, izjavio je Vuletić za Kosovo onlajn.

Komentarišući mogući epilog glasanja u Generalnoj skupštini UN Vuletić kaže da Rezolucija o Srebrenici s jedne strane ima regionalan značaj, pre svega za Srbe i poziciju Republike Srpske, ali da je njen značaj treba tumačiti mnogo širi jer će se preko rezultata pokazati odnos snaga na međunarodnoj areni.

“Ne može se očekivati jednoglasnost, to je samo po sebi problem za one koji su inicirali, ali to su i znali. Ali mislim da je suština u sledećem. Ako rezolucija ne dobije podršku više od polovine zemalja koje bi glasale ‘za’ onda će to pokazati da su inicijatori, mislim pre svega na Zapad, u problemu da ovaj globalni poredak nije više ono što oni mogu u značajnoj meri da kontrolišu. Međutim, ukoliko se pokaže da imaju više od polovine, oko 100 glasova, to znači da još uvek uspevaju da na različite načine pritiscima, ekonomskim političkim, drže kontrolom u većem delu sveta”, ističe Vuletić.

On je ocenio da bi izglasavanje rezolucije moglo da ponovo pokrene pitanje odgovornosti Srbije za događaje u BiH, kao i optužbe za genocid.

“Kada govorimo o regionu ono čega se pribojavam je da bi rezolucija mogla da da krila, municiju da se ponovo pokrene pitanje odgovornosti Srbije za genocid. To je BiH već uradila. Ne bi mogla ponovo, ali uvek može da se pojavi neka sponzorska ili kosponzorska, treća zemlja koja bi takvo pitanje mogla da stavi na dnevni red. To će u velikoj meri zavisiti od procene da li su Srbiji dovoljno stegnute ruke ili i dalje pokušava da se opire. Mislim da će to biti veliko pitanje. Naravno, kada je reč o daljim koracima postoji pre svega opasnost za Republiku Srpsku”, rekao je Vuletić

On je podsetio da je sa promenom američke administracije i dolaskom na čelo SAD Džo Bajdena, nekoliko uticajnih političara na čelu sa Medlin Olbrajt i Danijelom Serverom predočila jasne ciljeve po pitanju dalje sudbine Zapadnog Balkana, ali i Kosova.

“Postavili su jasne ciljeve da Kosovo dobije punu nezavisnost od strane Srbije, da Republika Srpska i njena ovlašćenja budu svedena na nivo koji bi omogućio unitarnu organizaciju BiH”, rekao je Vuletić.

On je pretpostavlja da je ova tema aktuelizovana zbog izbora, ali i zbog odnosa prema Rusiji.

“Ako već ne možemo da pobedimo Rusiju možda možemo nekoga koga etiketiramo kao njenog saveznika. Doduše, u Republici Srpskoj se to i ne dovodi u pitanje”, zaključio je Vuletić.