Vulin poručio Hilu: Ne tražite na silu da se Srbi opredele, možete biti povređeni našim izborom

Vulin
Izvor: Kosovo Online

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin reagovao je na intervju koji je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil dao "Politici" gde je između ostalog izjavio "da u životu moraju biti pravljeni izbori i da je ovo takav trenutak, a da za Srbiju postoji samo jedan put i to je Zapad i Evropska unija".

Vulin je izjavio da je od "2000. godine do 2012. godine, Srbija bila zemlja po meri ambasadora Hila i poručio da ne traži da se Srbi opredele, istakavši da može biti povređen našim izborom".

„Od 2000. godine do 2012. godine, Srbija je bila zemlja po meri ambasadora Hila. Okrenuta samo Zapadu, pred vratima NATO pakta, bez inicijative za rešavanje pitanja Кosova i Metohije, bez želje i volje da brani Republiku Srpsku, sa ostacima vojske i rasprodanom privredom. Za vernost onima koji su nas bombardovali, Srbija je nagrađena proglašavanjem nezavisnosti takozvanog Кosova, masovnim izručenjima Haškom tribunalu, umanjenjem nadležnosti Republici Srpskoj, pljačkaškom privatizacijom, nezaposlenošću, bedom i socijalnom nepravdom", navodi se na sajtu MUP-a Srbije.

Prema rečima Vulina, od kada je Aleksandar Vučić poveo Srbiju ne zapadnim, već srpskim putem, Srbija je ponovo država, a ne teritorija, a Aleksandar Vučić je državnik, a ne od strane okupatora postavljeni upravnik logora. 

"Arogancija ambasadora SAD-a nas podseća da je Hil bio izvršilac politike sankcija, silovanja i bombardovanja i Republike Srpske i Republike Srbije. I on u tome ne vidi problem ni krivicu. Srbija će ići svojim putem, a ambasador neka upravlja onima koji mu to dopuštaju. Srbija je slobodna i uspešna zemlja i ne treba da se opredeljuje ni za koga osim za sebe. A ako je kriterijum za opredeljenje Srbije ko nas je ubijao, a ko nije, ko je priznao takozvano Kosovo, a ko nije, bojim se da gospodin Hil ne bi imao šta da kaže u svoju odbranu. Ne tražite na silu da se Srbi opredele, možete biti povređeni našim izborom", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.