Zaključci Samita G7: Podrška Ukrajini, sankcije Rusiji ostaju

PS NATO
Izvor: Tviter

Samit lidera Grupe 7 završen je u Nemačkoj, a jedna od glavnih poruka koja se mogla čuti tokom ova tri dana bila je poruka podrške Ukrajini. Lideri su se dogovorili o nizu zajedničkih političkih i ekonomskih ciljeva i aktivnosti na kojima će se angažovati u narednom periodu, prenosi Euronjuz Srbija.

Završnu konfrenciju održao je nemački kancelar Olaf Šolc, koji je bio i domaćin, i on je ponovio podršku koju Ukrajina ima od G7. On je takođe rekao da će zapadne sankcije Rusiji prestati tek kada ruski predsednik Vladimir Putin prihvati da njegovi planovi u Ukrajini neće uspeti.

"Sve sankcije koje smo uveli zbog Krima i dalje su tu. Sve sankcije koje smo uveli zbog pobune u Donbasu koju je pokrenula Rusija, i dalje su tu. Isto će važiti i za odluke donete sada, koje su mnogo strože", poručio je nemački kancelar na završnoj konferenciji za novinare trodnevnog samita G7 u Nemačkoj, prenosi Rojters.

Kako je dodao, postoji samo jedan izlaz, a to je da Putin prihvati da njegovi planovi u Ukrajini neće uspeti.

Kako javlja Euronews Srbija, osim podrške Ukrajini na samitu se govorilo i o nestašici hrane, te činjenici da je 345 miliona ljudi sada u problemu kada je reč o snabdevanju hranom zbog klimatskih problema, rata i pandemije. Lideri Grupe sedam (G7) industrijski razvijenih zemalja obećali su 4,5 milijardi dolara za borbu protiv globalne gladi. Oni su se takođe dogovorili da pojačaju napore za pružanje pomoći ukrajinskim poljoprivrednicima za nastavak rada i rešavanje problema nedostatka đubriva.

Takođe, nameravaju da osnuju "Klimatski klub" za koordinaciju akcija u borbi protiv klimatskih promena i postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, prema završnom saopštenju sa trodnevnog samita G7, koji je okončan danas u Nemačkoj. Klub ima za cilj da unapredi "ambiciozne i transparentne politike za ublažavanje klimatskih promena s fokusom na smanjenje intenziteta emisija štetnih gasova“ u zemljama učesnicama u Klubu, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Energetska kriza

Prema završnom kominikeu sa samita, G7 će istražiti dalje mere za, kako se navodi, "sprečavanje Rusije da profitira od svog agresorskog rata", preneo je Rojters.

"Dalje ćemo smanjiti oslanjanje na civilne nuklearne i srodne proizvode iz Rusije, i raditi na pružanju pomoći zemljama koje žele da diverzifikuju svoje snabdevanje", navodi se u saopštenju.

Što se nafte tiče, G7 poručuje da će razmotriti niz pristupa, uključujući opciju potencijalne sveobuhvatne zabrane svih usluga koje omogućavaju transport ruske sirove nafte i naftnih derivata na globalnom nivou osim ako se nafta ne kupuje po ili nižoj ceni koja će biti dogovorena u konsultacijama sa međunarodnim partnerima". U saopštenju se istovremeno pozivaju sve zemlje istomišljenice da razmotre da se pridruže akcijama G7.

Povodom aktuelne energetske situacije, lideri G7 su odlučili da se u koordinaciji sa Međunarodnog agencijom za energiju istraže dodatne mere za smanjenje rasta cena i sprečavanje daljih negativnih ekonomskih i socijalnih uticaja u zemljama G7 i globalno.

"Ohrabrujemo zemlje proizvođače da povećaju proizvodnju (nafte) kako bi se spustile tenzije na energetskim tržištima", piše u kominikeu i dodaje se da G7 pozdravlja nedavnu odluku OPEK-a o jačem povećanju pumpanja, kojom je naftni kartel odgovorio na pogoršanje situacije na međunarodnom tržištu.

Klimatske promene

Lideri G7 su se obavezali da će okončati novu direktnu državnu podršku međunarodnom sektoru energije iz fosilnih goriva do kraja 2022, osim ukoliko da ta pomoć ne potkopava ciljeve Pariskog sporazuma i jasno definisane obaveze svake zemlje o ograničenju zagrevanja teperature vazduha za najviše 1,5 stepeni Celzijusa.

"Naglašavamo značaj uloge koju može imati povećanje isporuka tečnog prirodnog gasa i smatramo da su ulaganja u ovaj sektor neophodna kao odgovor na trenutnu krizu. U ovim vanrednim okolnostima, javna podrška ulaganjima u gasni sektor može biti prikladna kao privremeni odgovor", navodi se u saopštenju.

Takođe se izražava privrženost G7 postizanju potpuno ili pretežno dekarbonizovanog energetskog sektora do 2035. godine.

Kada je reč o prehrambenoj krizi, lideri su se obavezali da će obezbediti dodatnih 4,5 milijardi dolara za zaštitu najugroženijih od gladi i od neuhranjenosti, čime će, sa ranije obećanim sredstvima, ukupan iznos premašiti 14 milijardi dolara.

"Ostajemo pri našoj opredeljenosti da tržišta hrane i poljoprivrede budu otvorena i pozivamo sve partnere da izbegavaju neopravdane restriktivne trgovinske mere koje povećavaju tržišnu volatilnost, a time i rizik od prehrambene nesigurnosti", kaže se u saopštenju.

U kominikeu se najavljuje i namera G7 da formira "Klimatski klub" radi podrške efikasnoj implementaciji Pariskog sporazuma kroz ubrzanje klimatskih akcija i povećanje ciljeva, s posebnim fokusom na industrijski sektor.

"Klimatski klub, kao međuvladin forum visokih ambicija, biće inkluzivan po prirodi i otvoren za zemlje koje su posvećene punoj primeni Pariskog sporazuma i odluka koje proizilaze iz njega, posebno Klimatskog pakta iz Glazgova", navodi se u dokumentu.

Pored toga, ističe se da će G7 intenzivirati napore da ostvari planirano mobilisanje sredstava za klimu od 100 milijardi dolara što je pre moguće do 2025. godine.

Govorilo se i o Kini

Što se tiče političkih dešavanja u svetu, lideri G7 su poručili da su "i dalje ozbiljno zabrinuti zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru."

"Naglašavamo da ne postoji pravni osnov za ekspanzivne kineske pomorske pretenzije u Južnom kineskom moru", piše u kominikeu, u kojem se Kina takođe poziva da "izvrši pritisak na Rusiju, koja vodi neopravdani, ničim izazvan i nelegalan rat protiv Ukrajine, da odmah i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine".

Dalje se izražava "ozbiljna zabrinutost zbog situacije s ljudskim pravima u Kini" i traži od Pekinga "da poštuje univerzalna ljudska prava i osnovne slobode, između ostalog na Tibetu i Sinđangu, gde prisilni rad izaziva veliku zabrinutost".

Povodom odnosa sa Iranom, G7 ponavlja da ostaje pri stavu "da Iran nikada ne sme da razvije nuklearno oružje“, te da je „diplomatsko rešenje najbolji način da se ograniči iranski nuklearni program".

U vezi sa globalnom epidemiološkom situacijom, lideri G7 su u saopštenju ponovo potvrdili posvećenost obezbeđenju ravnopravnog pristupa i snabdevanja zemalja sigurnim, efikasnim, kvalitetnim i pristupačnim vakcinama, lekovima, dijagnostičkim i drugim osnovnim medicinskim dobrima, kako bi se prevazišla pandemiju kovid 19.